Napról napra nő a kétely

Szíria - Mészárlásokhoz vezet a megfigyelői misszió?

Napról napra nő a kétely Szíriában az ENSZ-megfigyelők missziójának sikeresélyeit illetően: ellenzéki források úgy vélekedtek szerdán, hogy a városokban, falvakban az ellenőrök látogatását a kormánycsapatok bosszúakciója, több esetben mészárlása követi.

2012.04.25 12:33MTI

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Kofi Annan kedden arról beszélt a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), hogy a szíriai tűzszünet igen ingatag, a helyzet egészében véve "borús". A volt ENSZ-főtitkár sürgette a tűzszünetet ellenőrző 300 megfigyelő gyors eljuttatását az arab országba, ahol az erőszak egyre fokozódik a kéksisakosok előőrsének jelenléte ellenére. Mint mondta, "szükségünk van szemekre és fülekre a helyszínen, (olyan emberekre,) akik szabadon és gyorsan mozoghatnak".
   
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Susan Rice arról számolt be kedden a BT-ben, hogy a damaszkuszi kormány nem enged be olyan megfigyelőket az országba, akik a Szíria Barátai nevű csoporthoz tartozó országok állampolgárai. Ennek értelmében a szíriai hatóságok már megtagadták a beutazást az előőrs egy tagjától - idézte Rice Hervé Ladsous-t, a világszervezet békefenntartó misszióinak vezetőjét, aki "az ENSZ szempontjából teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Damaszkusz eljárását. A Szíria Barátaihoz tartozik egyebek közt az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Szaúd-Arábia és Katar.
   
A Le Monde című francia napilap szerdai számában úgy véli, hogy a fegyvernyugvás, amely nyugati diplomaták szerint "nem teljes", valójában sohasem lépett érvénybe, az erőszak csupán alábbhagyott, A damaszkuszi rezsimnek az a szerencséje, hogy az ellenzék frontja összeomlott a lázadás militarizálásának kérdésében. Sok fegyveres ellenzi a tűzszünetet, mert a külföld gyors katonai segítségében reménykedtek, amit az Egyesült Államok és Európa elutasított - írja a le Monde.
   
Egyes megfigyelők szerint a Bassár el-Aszad elnök rezsimjével szemben állók egyre gyakrabban folyamodnak a hatalom iránt lojális katonatisztek megöléséhez. Az elmúlt három hónapban legkevesebb tíz magas rangú tisztet, köztük több tábornokot lőttek le. E gyilkosságoknak a jelek szerint felekezeti okuk is van: csaknem mindegyik megölt katonatiszt az Aszadot szilárdan támogató vallási kisebbségekhez, főleg az alavita síitákhoz tartozott, akik a tisztikar gerincét képezik.
   
Ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők szerdán aknavetőkkel és gépfegyverekkel lőtték Damaszkusz Duma negyedét, amely már előző nap is heves tűz alatt volt. Egy napon keresztül nem volt áram, és sok lakó az épületek alacsonyabb szintjein keresett menedéket. A Helyi Kordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet megerősítette a támadások hírét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.