A tavalyi választásokat érvénytelenítették

Egy volt KGB-főnök lett Dél-Oszétia elnöke

Egy volt titkosszolgálati vezető nyerte meg a vasárnap megrendezett dél-oszétiai elnökválasztást.

2012.04.09 10:24MTI

A központi választási bizottság elnökének hétfői közlése szerint Leonyid Tibilov a második fordulóban a szavazatok 54,12 százalékát hódította el, míg ellenfele, David Szanakojev elnöki emberjogi biztos a voksok 42,65 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 71 százalékos volt.
   
Dél-Oszétiában, a Grúziától levált szakadár köztársaságban megismételt elnökválasztást tartottak, mert a hatóságok szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítették az előző, tavaly novemberi voksolást, amelyet Alla Dzsiojeva ellenzéki politikus nyert meg a Moszkva támogatását élvező Anatolij Bibilovval szemben.
   
A 60 éves Tibilov a szovjet időkben lépett be az Állambiztonsági Bizottság (KGB) állományába, majd a kilencvenes években a szervezet dél-oszét részlegét irányította. Dél-Oszétia - akárcsak a másik szakadár grúz terület, Abházia - már a kilencvenes évek elején kinyilvánította elszakadását Grúziától.
   
A két szakadár területet a 2008 augusztusi orosz-grúz villámháborút követően ismerte el független államként Moszkva. Grúzia
kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze fennhatóságát a tőle korábban elszakadt területek fölött, ám az orosz haderő megsemmisítő csapást mért a grúz hadseregre.
   
Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és néhány csendes-óceáni apró szigetállam ismerte el, ez azonban egy csöppet sem zavarta Moszkvát abban, hogy katonai megállapodást kössön a két régióval, és immár e nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva állomásoztasson katonákat Abháziában, illetve Dél-Oszétiában.
   
Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban jelezte, hogy nem ismeri el a dél-oszét elnökválasztást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.