Módosították a felvételt

Botrány: az NBC állította be Zimmermant rasszistának?

A hírek szerint az NBC a szenzáció kedvéért úgy módosította a fekete fiú gyilkosának beszédét, míg az rasszista színben tüntette fel a tettest.

2012.03.31 14:17ma.hu

Úgy tűnik, hogy az NBC megvágta a Trayvon Martin meggyilkolásával vádolt Zimmerman hangfelvételét, ezzel pedig rasszistának állította be a tettest.

A szerkesztők nagyon ügyesen kiragadtak egy részletet, amely szerint a gyilkos azt mondta: Martin „rosszban sántikál” csak azért mert fekete. De valójában nem így szólt az a hangfelvétel, amely Zimmerman gyilkosság előtti egyik telefonbeszélgetését rögzíti.

Az NBC verziójában azt hallani: „Ez a fickó úgy tűnik valami rosszban sántikál. Feketének látszik.” Ám a kiragadt mondatrészek között más is elhangzott. „Ez a fickó úgy tűnik, valami rosszban sántikál, vagy be van lőve. Esik az eső, ő meg csak sétál össze vissza és nézelődik.” Erre kérdezte meg a 911 diszpécsere, hogy „a szóban forgó férfi fehér, fekete, vagy spanyol?” Mire Zimmerman azt felelte: „Feketének látszik.”

De nem csak ez az egyetlen bizonyíték arra, hogy szándékosan állítják be az esetet „a gonosz fehér és az ártatlan fekete” harcának. A képek, melyeket bemutattak Martinról és Zimmermanról, elavultak, így nem adnak reális képet a tettesről és áldozatáról. A fiatal fiúról közölt kép, amelyen örömteli fiatalként mosolyog, nem egészen friss. Martin azóta már 190 centiméteresre nőtt, aranyfogakat viselt, és felfüggesztették tanulmányi viszonyát, mert marihuánával üzletelt.

Zimmerman viszont korántsem az a testes fickó – noha a bemutatott fotóján igen nagydarabnak látszik, az a kép hét éve készült.

Betsi Grabe, az Indiana Egyetem professzora szerint, aki a médiában alkalmazott képek társadalmi hatását vizsgálta, bevett gyakorlat, hogy az áldozathoz kedvesebb, a tetteshez agresszívebb képet keresnek a szerkesztők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.