Szlovákiai választások: 10: 0

Majdnem mindent vitt Fico: bajok lesznek?

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokon.

2012.03.11 18:40MTI

A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap megerősítette, hogy a szlovák parlament 150 képviselői székén 6 pártnak kell osztoznia. 

A választásokat az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte a szavazatok 44,41 százalékával, így a pártnak 83 képviselője lesz a 150 fős szlovák parlamentben. A második legjobb eredményt a szavazatok 8,82 százalékát megszerző, Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el (16 képviselő). 

A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő párt végzett a leadott voksok 8,55 százalékával (16 képviselő). A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártra 176 ezren adták le szavazatukat, s így a voksok 6,89 százalékával a negyedik helyen végzett, 13 parlamenti mandátumhoz jutva. 6,09 százalékos támogatottságot szerezve, ötödikként jutott a parlamentbe a Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) (11 képviselő). 

A szavazatok 5,88 százalékával a hatodik helyen került be a törvényhozásba a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) (11 képviselő).
 
A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártjának nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Az MKP mintegy 109 ezer szavazatot kapott, s a voksok 4,28 százalékát megszerezve maradt a parlamenten kívül. Az esélyesnek tartott pártok közül nem sikerült bejutnia a törvényhozásba a szlovákiai politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), amely a szavazatok 4,55 százalékát kapta.
 
A voksoláson a részvételi arány 59,11 százalék volt. 

Nem szavazhatott a révkomáromi Fehér István és Boldoghy Olivér, akik korábban felvették a magyar állampolgárságot és ezért a hatóságok szerint elvesztették a szlovákot.

Szlovákiában azt követően tartottak előre hozott parlamenti választásokat, hogy 2011 októberében Iveta Radicová jobbközép kormánya gyakorlatilag megbuktatta önmagát, mert az eurómentőöv elfogadásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni - s később elbukott - bizalmi szavazással kötötte össze. Ivan Gasparovic szlovák elnök vasárnap bejelentette, hogy a Smert bízza meg a kormányalakítással.

"Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem akarok bizonyos más politikai pártokkal" is beszélni - tette hozzá az államfő. Robert Fico vasárnap kinyilvánította szolidaritását az adósságválságtól sújtott Európával. 

"Az Európai Unió számíthat a Smerre, mert Szlovákia célja Európában élő és Európában élni akaró kis országként (...) az euróövezet és az euró mint erős európai pénz fenntartása" - hangoztatta a 47 éves kormányfő-várományos, aki 2006 és 2010 között már volt miniszterelnök. 

"Programunk határozottan Európa-párti" - hangsúlyozta. Grigorij Meseznikov ismert politológus, a pozsonyi IVO társadalomkutató intézet igazgatója úgy vélekedett, hogy "Fico gazdaságpolitikája nem lesz liberális politika". Az elemző szerint a most alakuló kormány európai politikája "kiszámítható" lesz, és Szlovákiának helye lesz "az európai áramlatban".
 
A magyar-szlovák kapcsolatok alakulását illetően Meseznikov azt jósolta, hogy azok "bizonyára bonyolultabbak lesznek, mint amilyenek a távozó jobbközép kormány idején voltak". Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője szerint a Robert Fico vezette Smer választási győzelme a felelősségteljes, s nem utolsósorban Európa-párti kampány eredménye. Tabajdi Csaba magyar szocialista EP-képviselő ugyanakkor reméli: Swoboda értékeléséből "csupán véletlenül" maradt ki az arra történő utalás, hogy az Európai Szocialisták Pártja 2006 és 2009 között még függőben tartotta a Smer tagságát a szélsőjobboldali szlovák nacionalistákkal, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kötött kormánykoalíció miatt.
 
Tabajdi szerint a szlovákiai magyar közösség és a roma kisebbség érdekeinek figyelembe vétele nélkül Szlovákiában nem lehet szilárd társadalmat építeni. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, a TOP 09 párt elnöke szerint a cseh kormánynak le kellene vonnia a tanulságokat a szlovákiai választás eredményéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.