Hazatoloncolták a menekülteket

A halálba küldte Kína a harmincegy észak-koreait?

Kína harmincegy észak-koreai menekültet toloncolt haza, jóllehet a nemzetközi közösség ennek az ellenkezőjére szólítja fel, mert az észak-koreaiakra hazatérésük után súlyos büntetés, esetenként halál várhat.

2012.03.09 08:50MTI

Az Dong-a Ilbo című szöuli napilapnak több észak-koreai, illetve kínai közbiztonsági forrás is megerősítette az intézkedést.
   
A kínai hatóságok február 8-12. között vették őrizetbe a harmincegy észak-koreait. Ez utóbbiak nagy részének közvetlen családtagjai élnek Dél-Koreában, akik korábban már megerősítették, hogy a Kínába menekült észak-koreai rokonaikat a hatóságok vissza akarják toloncolni a hazájukba . Az elfogottak között idős emberek és kiskorúak is voltak, köztük egy ötéves gyermek.
    
Az észak-koreaiak hazatoloncolására vonatkozó kínai döntés éles ellentétben áll azzal, ahogyan Peking korábban a hasonló incidenseket kezelte. Amikor az őrizetbe vett dezertőrök ügye nemzetközi figyelmet keltett, Peking eddig megvárta, amíg a közvélemény figyelme elterelődik az ügyről - esetleg hat hónapig is fogva tartotta őket -, s csak utána szállította vissza őket Észak-Koreába. Kína most viszont két héten belül hazaszállítja a területén elfogott észak-koreaiakat, jóllehet a hazai és a nemzetközi közvélemény ezt élesen ellenzi.
    
Az elmúlt két hétben a szöuli kínai nagykövetség előtt szinte midennap tüntetést tartottak a Kínában fogva tartott észak-koreai menekültek mellett kiálló aktivisták. A lehetséges visszatoloncolásra egy dél-koreai konzervatív képviselő, Park Szun Jáng hívta fel a figyelmet, aki 10 napon át éhségsztrájkolt is az ügy miatt. "Az észak-koreai dezertőrök nem azért hagyták el a hazájukat, hogy Kínában telepedjenek le, hanem azért, hogy Dél-Koreában éljenek. Kínának tiszteletben kellene ezt tartania" - mondta el az AP amerikai hírügynökségnek a képviselőnő röviddel azelőtt, hogy egy rendezvényen összeesett a napok óta tartó önkéntes éhezés miatt.
    
A tervezett kínai intézkedés feszültséget okozott Peking és Szöul diplomáciai kapcsolataiban is. Kína és Dél-Korea szoros gazdasági kapcsolatokat ápol, és rendszeresen együttműködnek a régiót érintő diplomáciai kezdeményezésekben is, Észak-Korea kérdésében viszont gyakran összekülönböznek. Dél-Korea korábban kérte Kínát, ne adja ki Észak-Koreának a sztálinista vezetésű ország elmenekült állampolgárait, Peking viszont úgy véli, hogy a dezertőrök gazdasági migránsok, nem pedig (politikai) menekültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.