Káoszt akarnak a szeparatisták?

Csak eszköznek használják a tibeti önégetőket?

Az önégetések leggyakoribb helyszínének, a szecsuani Apa (Aba) prefektúrának a vezetője szerint a magukat felgyújtó tibetieket szeparatisták használták arra, hogy káoszt idézzenek elő.

2012.03.07 10:17MTI

Vu Cö-kang (Wu Zegang) nyomozásokra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy a tibetiek lakta térségben az utóbbi hónapokban elkövetett akciók "hátulról irányított, egyértelmű politikai cselekmények". A rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy a felbujtók célja a káosz előidézése.
   
Az esetek közötti hasonlóságok egyikeként Vu azt említette, hogy az önégetők mindegyike "Szabad Tibetet!" felkiáltással követte el a tettét. A hatóságok szerint az áldozatok többsége korábban határon túli szeparatista közösségeknél járt.
   
"Az önégetések ösztönzésére még kárpótlási díjat is ígérnek" - hangoztatta Vu azzal, hogy mindezek alapján bizonyítottnak látják, hogy a cselekmények előre megtervezett politikai akciók.
   
Szerinte a dalai láma csoportja és külföldi megosztásra törekvő erők "gonosz módon vezetik a tibeti buddhizmust az szélsőség útjára". Azzal, hogy az önégetőket hősöknek állítják be, és hogy vallási szertartást tartanak az elhunytak bűneinek feloldozásáért, támogatják és ösztönzik az önégetéseket - állította a területi vezető. Hozzátette: amikor versengésre és terrorisztikus viselkedésre buzdítják az embereket, lényegében feláldozzák őket.
   
Egy szecsuani pártvezető úgy vélte, hogy a dalai láma és köre több kísérletet is tett Kína megosztására, amihez a tibetiek lakta területeken partnereket talált néhány férfi és női szerzetes személyében. Li Csang-ping (Li Changping), a Szecsuan tartományi pártvezetés tagja a kínai parlament szerdai tartományi kerekasztal-beszélgetésén fejtette ki véleményét.
   
Hírügynökségi jelentések szerint Kínában az elmúlt egy évben több mint kéttucatnyi önégetés történt. Az önégetők között tibeti férfi és nőiszerzetesek és mások is voltak; több tizenéves fiatal, valamint egy négygyermekes anya. Peking szeparatista akcióknak tartja ezeket a cselekményeket, s azt állítja, hogy felbujtóik a tibeti kérdés napirenden tartásában érdekelt emigránsok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.