"Ezt a démoni tettet nem lehet megbocsátani"

Korán-égetés - Nyilvános pert követel az Ulémák Tanácsa

Nyilvános pert követel a Koránt égető amerikaiak ügyében az afganisztáni Ulémák Tanácsa, a Hamid Karzai államfőhöz közelállónak tekintett vallási testület.

2012.03.02 19:19MTI

"Az Ulémák Tanácsa szerint ezt a démoni tettet nem lehet megbocsátani egyszerű bocsánatkérések után, az elkövetőket minél előbb felelősségre kell vonni és meg kell büntetni" – áll a tanácsot finanszírozó afgán elnöki hivatal közleményében.
   
A bagrami amerikai támaszponton tíz napja amerikai katonák a muzulmánok szent könyvének példányait égették el, az ezt követő zavargásokban mintegy harmincan haltak meg és 200-an sebesültek meg. Afgán katonák, illetve feltételezett szövetségesek hat amerikai katonát lőttek agyon.
   
Barack Obama amerikai elnök bocsánatot kért az afgán néptől.
   
Washingtoni illetékesek szerint a Korán példányait a bagrami börtön foglyaitól kobozták el, akik üzeneteket küldésére használták, és tévedésből kerültek az égetőbe. Afgán alkalmazottak találták meg az égett maradványaikat.
   
Pénteken négy NATO-katona és egyik tolmácsuk, egy afgán rendőr és egy civil sebesült meg, amikor egy öngyilkos merénylő a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) konvoja közelében hozta működésbe a motorjára erősített pokolgépet a tálibok egyik dél-afganisztáni erősségében. Hamdullah Nazek, a merénylet színhelye, Dand körzet közigazgatási vezetője szerint a NATO-katonák amerikaiak voltak.
   
A Korán-égetés és az azt követő véres zavargások a legrosszabbkor jött az amerikai vezetésű nemzetközi szövetségnek, amely megkezdte csapatainak kivonását Afganisztánból. A kivonulást a tervek szerint 2014-ben fejezik be. A hatalomból 2001-ben elűzött tálibok jelentősen növelték gerillaakcióikat országszerte, noha elvben beleegyeztek abba, hogy képviseleti irodát nyitnak Katarban az amerikaiakkal folytatandó esetleges béketárgyalások céljából.
   
Karzai, akiről elemzők azt mondják, hogy kizárták a Washington és a lázadók közötti tárgyalási kísérletből, ugyancsak megfigyelők véleménye szerint az Amerika-ellenesség szításával igyekszik bekerülni a tárgyalási folyamatba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.