Tetőfokra hágtak az USA-ellenes érzelmek

Afganisztán - "A vesztes kutyákat amerikaiaknak hívjuk"

Bár a bagrami amerikai katonai támaszponton történt Korán-égetés miatti indulatoknak már nincs nyoma az afganisztáni utcákon, az Amerika-ellenes érzelmek továbbra is kitörésre készen fortyognak a mélyben, ahogy ezt a kabuli kutyaviadalokon is látni lehet.

2012.03.02 17:44MTI

"A vesztes kutyákat amerikaiaknak hívjuk. Dühösek vagyunk a Korán-incidens miatt" - mondta a 28 éves Mirvaisz Hadzsi a ringből eloldalgó kutyára mutatva.
   
"Azt akarjuk, hogy az afgán kormány derítse ki, kik a felelősek. Mi majd végzünk velük" - tette hozzá.
   
Minden pénteken több ezer ember jön össze a Kabul külterületén tartott, 30 másodperces összecsapásokból álló kutyaviadalokra. Néhányan csak a szórakozás kedvéért mennek ki, vannak, akik 4 ezer dollárt tesznek fel egy körre, míg mások ebbe menekülnek a kiábrándító afgán valóság elől.
   
De ez a péntek más volt, mivel még mindig a levegőben lehetett érezni a dühös vibrálást a bagrami támaszponton történtek miatt.
   
"Elegünk van az amerikaiakból, és abból, amit a Koránnal tettek, valamint a többi incidensből" - dühöngött egy 18 éves repülőtéri alkalmazott, Akmal Bahadur. "Amikor ezeket a kutyákat nézzük, az is az amerikaiak elleni dühünk kifejezésének egy módja. Azt képzeljük, hogy az amerikaiakat támadták meg."
   
A Korán-égetés nagy felzúdulást váltott ki az utóbbi tíz napban. Afganisztán-szerte több ezren vonultak utcára, legalább 30 ember - köztük két amerikai katona - életét vesztette az összecsapásokban. Az incidens után megkérdőjeleződött a nemzetközi haderő képessége az ázsiai ország pacifikálására 2014-ig, a NATO-csapatok tervezett kivonulásáig. A háborgó afgánokat Barack Obama amerikai elnök bocsánatkérése sem tudta igazán lecsillapítani. Az ügyben a NATO vizsgálódik.
   
"Még ha el is számoltatják a felelősöket, a harag soha, de soha nem fog elmúlni. Beette magát a szívembe" - mondta egy 30 éves afgán katona, Halil Bazar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.