1600 embert képes befogadni

Hiperkorszerű légoltami bunkert épített Izrael - készülnek valamire?

Elkészült Izrael legfejlettebb, négyszintes, 1600 ember befogadására alkalmas légoltalmi bunkere Tel-Avivban; hivatalos források szerint az átadás időzítésének nincs köze az egyre feszültebbé váló iráni-izraeli kapcsolatokhoz.

2012.03.01 12:14MTI

Hiába intette türelemre Izraelt az amerikai hadsereg, a zsidó állam vezetői a közelmúltban utalták rá, hogy amennyiben Irán nem állítja le az atomprogramját, támadást indítanak ellene. Ha ez bekövetezne, Irán feltehetően nem habozna a válaszcsapással, s nagy hatótávolságú rakétáival lényegében bármit célba vehet Izraelben.

Irán az ellencsapásban számíthatna térségbeli szövetségeseire is, például a perzsa állam által régóta támogatott Izrael-ellenes szélsőséges csoportokra, a Hezbollah-ra és a Hamászra.

Az izraeli katonai titkosszolgálat vezetőjének becslései szerint az ország ellenségeinek összesen 200 ezer rakétáját irányozzák jelenleg Izraelre. Mint a zsidó állam kulturális és gazdasági központja, a 2 milliós lakosságú Tel-Aviv potenciális célpontnak számít egy rakétatámadás esetén. A várost utoljára Irak támadta rakétákkal 1991-ben.

"Ezúttal valószínűleg nem 40 rakétáról lenne szó, hanem sokkal, de sokkal többről" - mondta Móze Tiomkin, a tel-aviv-i önkormányzat egy tisztségviselője. A tel-avivi nemzeti színház, a Habima előtti tér alatt épült új légoltalmi bunker egyelőre a színház parkolója is egyben, de rövid idő alatt behatolásbiztossá alakítható.

"Számos földalatti parkolóból lehet bunkert kialakítani az országban, és szeretnénk is Habimánál megépített menedéket lemásolni más helyszíneken is" - közölte Roj Flisman, a polgári védelmi minisztérium szóvivője.

Az új bunker egyébként egy vegyi támadás esetén is biztonságos, mivel a levegő szűrökön keresztül érkezik a termekbe. Tel-Avivban összesen 250 ezer ember befogadására alkalmas légoltalmi menedék rendszert építettek ki az évek során, s van olyan földalatti parkoló, amelyet akár kórházzá is át lehet alakítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.