"Vadházasság" a Bellevue kastélyban?

Gauck párja nem lehet az új német first lady

Vajon egy államfő élhet-e vadházasságban? Erről vitázott egész Németország azok után, hogy a lemondásra kényszerült Christian Wulff elnök utódaként Joachim Gauck lesz a Bellevue kastély új lakója.

2012.02.26 20:09MTI

Nem is olyan rég még a fiatal és szép Bettináért lelkesedett az ország, az eddigi first lady egy csapásra kegyvesztett lett. Az érdeklődés középpontjába az a Daniela került, aki a majdani új német államfő oldalán a március 18-i hivatalos választás után költözhet be a Berlin központjában lévő elnöki kastélyba.

Alig két évvel ezelőtt az akkor 36 esztendős Bettina, a 2010 júniusában államfővé választott Christian Wulff második felesége szinte pillanatok alatt a német férfiak kedvencévé vált szépsége és fiatalsága miatt. A modernebb és fiatalabb nők számára pedig vonzó példaképpé, különös tekintettel arra, hogy első elnöki hitvesként jobb felső karján egy afrikai törzsi - és meglehetősen feltűnő - tetoválást viselt, amit férje igen megnyerőnek talált. Sokan az akkoriban már rendkívül népszerű Michelle Obamához és Carla Brunihoz hasonlították.

A lelkesedés azonban immár a múlté, miután Németország háború utáni tizedik államfője a napokban különböző korrupciós vádak miatt lemondásra kényszerült. Bettina pedig arra, hogy férjével együtt kiköltözzön a Bellevue kastélyból, a rezidenciát pedig átadják az utódjelölt Joachim Gaucknak és élettársának, Daniela Schadtnak, aki - a dolgok pillanatnyi állása szerint - az új német first lady lesz.

A rendkívül népszerű, 72 éves Gauck mellett a nálánál 20 évvel fiatalabb, 52 esztendős Daniela is villámgyorsan rokonszenvessé vált. A szimpátiát sajátos módon - különösen a fiatalabb és kevésbé konzervatív németek körében - nem utolsósorban azzal vívta ki, hogy immár 12 éve élettársként egyengeti a volt keletnémet evangélikus lelkész és ellenzéki vezető pályáját. Ugyanakkor a Nürnbergben megjelenő Nürnberger Zeitung jó nevű vezető publicistájaként is általános elismertségre tett szert, amire megjelenésével, közvetlenségével és nem utolsósorban állandó vidámságával csak "rátett egy lapáttal".

A kevésbé fiatalabbak és erősebben konzervatívak azonban húzzák a szájukat, mindenekelőtt, azzal érvelve: Németországban nem volt még példa arra, hogy egy államfő ne hites feleségével költözzön a Bellevuebe. Joachim Gauck ugyanis nem sokkal a fal leomlása után különvált addigi nejétől, akitől négy gyermeke is született, hivatalos válásra azonban mostanáig nem került sor. Daniela Schadttal pedig immár több mint tíz éve "vadházasságban" él, amit különösen a kisebbik konzervatív pártban, a CSU-ban többen felrónak neki.

Mások viszont azzal érvelnek, hogy Németországnak haladnia kell a korral. "Elvégre nem a középkorban élünk" - érvelt a napokban több, leginkább baloldali politikus, akik számára semmi kivetni való sincs abban, hogy Daniela Schadt hivatalos hűségeskü nélkül, élettársként lehet az új first lady, akinek párja oldalán kell majd reprezentálnia.

A német sajtó most azt találgatja, hogy Joachim Gauck és Daniela Schadt miként oldja meg a gordiuszi csomót. Házasságról egyelőre nincs szó, Daniela pedig elsősorban amiatt szomorkodik, hogy az államfői kastélyba való beköltözés után mindenképp fel kell adnia az általa annyira szeretett újságírói állást. Arra - és ezt ő maga is tudja - hiába hivatkozna, hogy az egyik korábbi német államfő, Karl Carstens neje orvosként elnöki feleségi minőségében is gyakorolhatta tovább hivatását, más ugyanis a gyógyítás és más az újságírás. Azt ugyanakkor a saját lapjának, a Nürnberger Zeitungnak adott interjúban őszintén elismerte: egyelőre fogalma sincs arról, hogy a Bellevueben adott esetben Michelle Obamával és Carla Brunival teázva miként találja fel magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.