Előpróbát tartottak

I. Péter cár simán lenyomta Dzsingiszt az orosz elnökválasztáson

I. Péter cár elsöprő fölénnyel győzött az orosz elnökválasztás szombati próbáján.

2012.02.25 23:07MTI

Az orosz fővárosban 12 választókörben tartottak nyílt napot nyolc nappal az elnökválasztás előtt. Délelőtt tíz órától délután egyig a látogatók megismerhették a szavazóhelyiségekben felszerelt webkamerák működését és a választások műszaki hátterét. Meghívták az elnökjelölteket, megbízottaikat, politikai pártok képviselőit és a megfigyelő szervezeteket is.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök-államfőjelölt tavaly decemberben, a parlamenti választások után adott utasítást arra, hogy az ország valamennyi szavazóhelyiségében szereljenek fel webkamerákat, hogy megakadályozzák a visszaéléseket az elnökválasztáson.

Az ellenzék ugyanis azzal vádolta és vádolja azóta is a hatalmat, hogy sorozatos csalások történtek a törvényhozási választáson.

A moszkvai választási próbán lefuttatott program alapján I. Péter cár, Egész Oroszország jelöltje 26 szavazattal győzött, míg Dzsingisz kán 9 voksot kapott a tatár-mongol horda színeiben. Mögöttük végzett Nagy Sándor, Napóleon és Churchill. A végleges eredményt hétfőre ígérték.

Az orosz elnökválasztáson induló ellenzéki politikusok nem voltak kíváncsiak a moszkvai választási próbára. Megállapodtak ugyanakkor arról, hogy a március 4-i választást követő napon együtt ellenőrzik a szavazatok összesítését.

A javaslatot Vlagyimir Zsirinovszkij tette a REN televízió élő vitaműsorában versenytársainak, Gennagyij Zjuganovnak, a kommunista párt vezetőjének, Szergej Mironovnak, az Igazságos Oroszország párt elnökének és Mihail Prohorov üzletembernek, egyéni jelöltnek. Vlagyimir Putyint nem hívták meg, mondván, hogy úgysem csatlakozna hozzájuk. A politikusok tíz szavazókörben fogják előzetes bejelentés nélkül ellenőrizni a szavazatok összesítését tartalmazó jegyzőkönyveket.

Zsirinovszkij biztos abban, hogy az elnökválasztáson mindenképpen lesz csalás, és ha erről meggyőződnek, nem fogják elismeri a szavazás eredményét. A REN televízió adásában levetítették a kormányfő elnökválasztási reklámfilmjét, amely apokaliptikus képet festett a Putyin nélküli Oroszországról.

Szergej Mironov az orosz nép megsértésének tartotta a politikai reklámfilmet, Mihail Prohorov pedig kijelentette: hamis az a feltételezés, hogy ebben a tehetséges országban egyedül Putyin lenne képes megmenteni a hazát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.