Az etióp csapatok megindultak Baidoa felé

Heves harcok Szomália középső részén

Heves harcok törtek ki Szomália középső részén, ahol szemtanúk szerint a kormányerők etióp csapatok támogatásával megindultak az iszlamista milíciák egyik központja, Baidoa (Baydhabo) felé.

2012.02.21 16:20MTI

A harckocsikkal és nehéz tüzérséggel támogatott katonák Bay tartomány felé tartva áthaladtak Luuq kerületen, és egy olyan körzetet vettek célba, ahol az al-Shabaab milícia több száz fegyverest vont össze az elmúlt napokban. A szemtanúk szerint Baidoához közelednek, amely a milícia bástyája az országrészben.
   
A harcok hevesek, és a helybéliek a bevetett erők nagysága és fegyverzete miatt azt feltételezik, hogy "döntő csata" következik. Az egyik iszlamista parancsnok viszont azt állítja, hogy "Allah ellenségei, az etióp zsoldosok máris kudarcot vallottak, több katonai teherautójukat megsemmisítették isten energikus harcosai".
   
A milicisták annak ellenére, hogy Mogadishuból, a fővárosból kiszorultak, Szomália középső és déli területét továbbra is jobbára a hatalmukban tartják. Mogadishu környékén az Afrikai Unió erői, délen a kenyai hadsereg, nyugaton pedig az etióp katonák tartják nyomás alatt őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.