Baj lesz?

Kadhafi szellemétől retteg a líbiai hadsereg

A Moammer Kadhafi uralmát megdöntő népfelkelés közelgő első évfordulóján támadást indíthatnak a volt diktátor támogatói - figyelmeztetett szerdán a líbiai vezérkari főnök.

2012.02.08 14:12MTI

"Figyelmesnek kell lennünk. Február 17-én fel kell készülnünk a Kadhafit támogató csoportokhoz köthető esetleges incidensekre" - szögezte le Tripoliban újságíróknak Juszef al-Mangus tábornok egy értekezletet követően, amelyen külföldi katonai attasékkal folytatott megbeszélést.

Február 17-én lesz egy éve, hogy a kelet-líbiai Bengáziban utcára vonultak az emberek Kadhafi távozását követelve. A tiltakozások hamarosan országos szintűvé váltak, s a népfelkelés végül október 20-án érte el célját, amikor meghalt Kadhafi a szülővárosában, Szirtben vívott ádáz harcokat követően. Mangus a szerdai megbeszélésen azt kérte, hogy az attasék támogassák Líbiát a hadserege újjászervezésében.

"Számítunk elszánt együttműködésükre az új líbiai hadsereg felépítésében" - hangsúlyozta a találkozó résztvevőinek a líbiai vezérkari főnök. Juszef al-Mangust még január elején nevezte ki az ideiglenes líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) a létrehozandó új hadsereg vezérkari főnökévé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.