Alapvető fordulat

Obama lenyeli "super PAC" békát

Elébe vágva annak, hogy a republikánus választási gépezet túlszárnyalhassa újraválasztási kampányát a "független donoroktól" származó finanszírozás terén, Barack Obama amerikai elnök beleegyezett, hogy elfogadja egy demokratapárti "super PAC" támogatását.

2012.02.07 19:08MTI

Ez alapvető fordulat Obama álláspontjában, aki korábban élesen bírálta az érvényben lévő kampányfinanszírozási szabályozást, különösen a legfelsőbb bíróságnak azt a 2010-ben meghozott ítéletét, amely lehetővé tette, hogy a "super PAC" (super polical action committee, politikai szuper akcióbizottság) nevű szerveződések a hagyományos kampányfinanszírozási megkötésektől függetlenül, korlátlanul támogathassák az általuk fontosnak tartott politikai ügyeket.
   
Obama hétfő este kampányának országos pénzügyi bizottsága előtt jóváhagyta azt az javaslatot, miszerint vezető kormányzati tisztségviselők, fehér házi tanácsadók és az újraválasztási kampányának tagjai győzzék meg arról a demokratapárti donorokat, hogy adományaikkal a Priorities USA Action elnevezésű "super PAC"-et támogassák - írta a The New York Times.
   
A lap szerint sem az elnöki, sem az alelnöki pár nem fog részt venni a csoport adománygyűjtő rendezvényein. A kormány és az újraválasztási kampány képviselői megjelennek majd ugyan az ilyen eseményeken, de közvetlenül nem fognak pénzt kérni a támogatóktól. A "super PAC"-ek  ugyanis a tevékenységüket a jelöltekkel vagy a politikai pártokkal hivatalosan nem egyeztethetik.
   
Obama pálfordulását az váltotta ki, hogy a republikánus "super PAC"-ek a közelmúltban nyilvánosságra hozták a hozzájuk befolyt összegeket. Kiderült, hogy miközben a az elnök támogatásra létrejött Priorities USA Action csoporthoz december végéig 4,4 millió dollár folyt be, addig a vezető republikánus elnökjelölt-aspiráns, Mitt Romney mögött álló Restore our Future "super PAC" több, mint 30 millió dollárt kasszírozott. Az American Crossroads és a Crossroads GPS elnevezésű republikánus csoport azt tervezi, hogy a novemberi elnökválasztásig 300 millió dollárt fog összegyűjteni Obama megdöntése érdekében.
   
"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezen a választáson kétfajta szabályrendszer érvényesüljön és hogy miközben a republikánus jelölt a korlátlan ráfordítások haszonélvezője lehet, a demokraták egyoldalú leszerelést hajtsanak végre" - idézte a The Washington Post Jim Messinát, Obama kampánymenedzserét.

Noha eddigi álláspontjának feladása talán az egyetlen járható út Obama számára annak érdekében, hogy a kampányfinanszírozás terén az új feltételek között is versenyben maradhasson majdani republikánus kihívójával, a döntésben elemzők szerint nagy politikai kockázat rejlik. Az elnök ugyanis korábban elvi alapon és élesen bírálta a "titkos milliárdosoknak" a választásokban játszott aránytalan szerepét. Jonathan Collegio, az American Crossroads és a Crossroads GPS csoportok szóvivője máris "pimaszul cinikusnak" nevezte az elnök döntését, aki egy évvel ezelőtt még a "demokrácia elleni fenyegetésnek" nevezte a "külső csoportok" szerepét.
   
A republikánus előválasztások sorén kiderült, hogy a "super PAC"-ek többet költenek politikai hirdetésre, mint a hivatalos kampánystábok.
   
Az érvényben lévő amerikai kampányfinanszírozási szabályozás szerint magánszemélyek választásonként legfeljebb 2500 dollárral támogathatnak egy-egy szövetségi posztra pályázó jelöltet, évi 30800 dollárt adományozhatnak az általuk preferált párt országos bizottságának és 5-10 ezer dolláros összegeket juttathatnak az állami, körzeti és helyi szintű pártszervezeteknek. A támogatás egy kétéves választási ciklus során összességében nem haladhatja meg a 117 ezer dollárt.
   
A bevallottan a politikusjelöltek támogatására létrehozott hagyományos, szövetségi PAC-ek (politikai akciócsoportok) egy-egy jelölt támogatására  választásonként legfeljebb 5 ezer, pártonként pedig évente 15 ezer dollárt költhetnek.
   
Az elvileg független célokra - valójában elsősorban az ellenfelek lejáratását célzó kampányokra költő - "super PAC"-ek esetében nem szabtak meg felső összeghatárt a donorok számára, akik nem egy esetben hét-nyolc számjegyű összegekkel támogatták a számukra rokonszenves "ügyet". Az adományozók cégek, szakszervezetek vagy magánszemélyeknek lehetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.