Sosem volt ilyen rossz

Castro az atomháborútól retteg

Borúsan látja a jövőt a Fidel Castro, aki szerint a világ sosem volt olyan rossz helyzetben, mint most.

2012.02.07 08:38MTI

A kubai tévé hétfőn sugárzott részleteket arról a múlt heti hatórás rendezvényről, amelyen a 85 éves politikus bemutatta legújabb emlékiratait. A kubai forradalom vezére tavaly áprilisban, a Kubai Kommunista Párt országos kongresszusán jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt.

"Mi lesz Iránban? Mi lesz a Közel-Keleten? Mi lesz Szíriában?" - aggodalmaskodott Castro. Azt hangoztatta, hogy Barack Obama amerikai elnök már elvesztette a hatalmát, az Egyesült Államokat egy "főparancsnokság" irányítja, s az amerikaiak nem tudják kordában tartani a helyzetet, a sodródást az atomháború felé.

"A helyzet bonyolult, bonyolultabb, mint valaha" - figyelmeztetett Fidel Castro, aki már a múltban is arra figyelmeztetett, hogy atomháború törhet ki az Egyesült Államok, Izrael és Irán között.

A mostani felvételen látszik, hogy székébe kellett segíteni a politikust, de idős kora ellenére élénk és bőbeszédű volt: miközben felolvastak kétkötetes emlékirataiból, fogadta a rajongó közösség kérdéseit.

A kétórás műsor csak az első része a hét folyamán adásba kerülő, a könyvbemutatóról készült háromrészes sorozatból. A bemutató a kubai vezető egykori maratoni szónoklatait idézi, s nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy az élemedett korú "comandante" jó egészségi állapotáról győzze meg a népet.

Fidel Castro 49 éven át vezette Kubát. Öt évvel ezelőtt egy titokban tartott bélrendszeri betegség miatt veszélybe került az élete, de felépült. 2008 februárjában végül lemondott, és öccsének, Raúl Castrónak adta át a hatalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.