"Szigorúan titkos" NATO-jelentés

A pakisztáni titkosszolgálatok segítik a tálibokat?

A pakisztáni titkosszolgálatok közvetlen segítséget nyújtanak a táliboknak egy "szigorúan titkos" NATO-jelentés szerint.

2012.02.01 08:31MTI

A jelentés - amely több mint négyezer elfogott tálib, al-Kaida és más külföldi harcos közel 27 ezer kihallgatását elemezte - megállapítása szerint a tálibok ellenállása töretlen és széles támogatottságuk az afgán nép körében, a külföldi csapatkivonást követően pedig készek visszavenni a hatalmat az országban, s erre készülve visszafogják támadásaikat több körzetben, helyette a helyi lakosság megnyerésére indítottak kampányt.
   
Az afgán lakosság elsősorban a kormány korrupciója miatt javarészt a tálibok kormányzását részesíti előnyben. A jelentés szerint az ország biztonságának afgán erőkkel való szavatolására irányuló NATO-stratégia ellenére az afgán hadsereg és rendőrség széleskörűen együttműködik a lázadókkal. A tálibok befolyása gyakran a rendőrség és a hadsereg aktív segítségével növekszik. Az al-Kaida terrorszervezet befolyása egyre csökken, míg a táliboké ezzel ellentétben egyre növekszik.
   
A NATO-jelentés arra a megállapításra jut, hogy Pakisztán pontosan tudja a fontosabb tálib vezetők tartózkodási helyét. Iszlámábád ugyanakkor erélyesen cáfolta korábban, hogy kapcsolatban állna a tálibokkal.

Legalább húsz tálibot ölt meg a pakisztáni hadsereg

Legalább húsz tálibot ölt meg a pakisztáni hadsereg, amikor szerdán csapásokat mért az északnyugat-pakisztáni törzsi területekre, az iszlamista lázadók és az al-Kaida terrorszervezet legfőbb hátországára - közölték katonai források.
   
A hadsereg a pakisztáni tálibokat támadta az északnyugat- pakisztáni Orakzai törzsi területen, akik az elmúlt négy évben legalább ötezer embert öltek meg, elsősorban öngyilkos merényletekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.