Hét felkelő és négy katona halt meg

Lemészárolták Oroszországban az iszlámista hadurat

Egy iszlamista hadúr, hét felkelő és négy katona halt meg pénteken fegyveres támadások során Oroszország erőszak sújtotta észak-kaukázusi régiójában.

2012.01.27 16:05MTI

A terrorellenes küzdelemre létrehozott orosz bizottságának közlése szerint a biztonsági erők az ingusföldi Jekazsevo településen tűzharcban ölték meg a köztársaságban tevékenykedő iszlamista lázadócsoportok helyi vezetőjét, Dzsamaleil Mutalijevet, valamint további két lázadót.

A három férfi a tavaly januári, 37 halálos áldozatot követelő moszkvai, domogyedovói reptéri merénylet elkövetésével vádolt Imarat-Kavkaz (Kaukázusi Emirátus) elnevezésű fegyveres csoport tagja volt. Egy másik összecsapásban négy orosz katonatiszt és öt fegyveres felkelő vesztette életét Dagesztán területén - mondta el a rendőrség szóvivője.

Az Oroszországhoz tartozó forrongó észak-kaukázusi térség köztársaságaiban mindennaposak a rendfenntartó erők tagjai elleni támadások, merényletek és robbantások.

Az orosz hadsereg és a szakadárok között vívott első csecsenföldi háború (1994-1996) után a lázadás fokozatosan iszlamizálódott és átterjedt a szomszédos köztársaságokra, és az elmúlt évtized évek közepére fegyveres iszlamista mozgalommá alakult, amely az egész Észak-Kaukázusra kiterjesztette tevékenységét.

A felkelők szerint az orosz hatóságok emberrablásokat, kínzásokat és törvénytelen gyilkosságokat követnek el, míg a biztonsági erők szerint az iszlamista csoportok a vallási-politikai céljaikon túllépve, mintegy bűnszervezetekként tevékenykednek a régióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.