Nem jött össze

Katonai puccsot kíséreltek meg Pápua Új-Guineában

Katonai puccsot hiúsítottak meg csütörtökön Pápua Új-Guineában.

2012.01.26 13:11MTI

Peter O'Neill hivatalban lévő miniszterelnök Port Moresbyben bejelentette, hogy kormánya újra teljesen ellenőrzi a katonai egységeket. O'Neill újságíróknak elmondta, hogy néhány óra alatt elfojtották az elődje, Michael T. Somare által támogatott, és alig maroknyi katona által végrehajtott lázadást. A lázadók vezetőjét, Yaura Sasa ezredest 15 további katonával együtt letartóztatták, a hadsereg foglyul ejtett főparancsnokát, Francis Agwit pedig visszahelyezték posztjára.
   
A lázadók hajnalban szállták meg a hadsereg főparancsnokságát, vezetőjük pedig egyhetes határidőt szabott Peter O'Neillnek, hogy elődje javára lemondjon hivataláról, amint arról a legfelsőbb bíróság még decemberben döntött.
   
A térség legnépesebb, 6,5 milliós országa zavaros időszakot él át, miután O'Neill és Somare egyaránt azt állítja, hogy jogszerint ő a kormányfő. Kettejük hatalmi harca tavaly augusztusban kezdődött, amikor az orvosi kezelésre Szingapúrba utazó 75 éves Somare-től O'Neill átvette a kormány irányítását, egy nagy többségű parlamenti szavazásra hivatkozva. Somare azonban nem ismerte el a hatalomváltást, és a legfelsőbb bírósághoz fordult, amely decemberi ítéletében Somare-nek a kormányfői posztra való visszahelyezését rendelte el.
   
"Somare-nek és O'Neillnek egyaránt hét napja van arra, hogy végrehajtsa a bíróság határozatát, s ezzel rendezze a kialakult politikai patthelyzetet" - hangoztatta reggel a lázadókat vezető Yaura Sasa ezredes, és ellenkező esetre azzal fenyegetett, hogy maga szerez érvényt az alkotmánynak.
   
Julia Gillard, a szomszédos Ausztrália miniszterelnöke azonnal elítélte a lázadást. "A hadseregnek nincs helye Pápua Új-Guinea politikai életében" - szögezte le egy nyilatkozatban. "Kulcsfontosságú, hogy ezt a helyzetet békésen rendezzék a lehető leghamarabb..." - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.