Tombol a vírus Kínában

Újra gyilkolt a madárinfluenza

Egy hónapon belül már a második ember halt meg madárinfluenzában (H5N1) Kínában. A halálesetek különösségét az adja, hogy egyik áldozat sem került kapcsolatba szárnyasokkal a megbetegedését megelőző egy hónapban.

2012.01.23 17:39MTI

Mindkét halálos áldozat 39 éves volt, és Dél-Kína két, csaknem szomszédos tartományában élt. Egyikük december 31-én halt meg, másikukat pedig néhány napra rá, január 6-án vették fel egy kórházba - írta honlapján a The New York Times című amerikai napilap. 

A H5N1 fertőzött szárnyasokon, illetve azok tojásain vagy ürülékén keresztül terjed. Szakértők szerint a vírus világjárványt okozhatna, ha egy könnyebben terjedő mutációja alakulna ki. 

Az első áldozattal kapcsolatban állt emberek tünetmentesek maradtak, és egyelőre a második áldozat közeli ismeretségi körében sem bukkantak madárinfluenza nyomaira. Így néhány szakértő kizárja, hogy a megbetegedések oka a H5N1-nek egy esetleg új, emberről emberre terjedő fajtája lett volna.
 
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a H5N1-gyel fertőzött 582 ember közül 343 halt meg. Kína hatalmas mezőgazdasági területeivel és a világ legnagyobb szárnyasállományával a betegség melegágyának számít. Az utóbbi időben Vietnámból és Indonéziából érkezett hír hasonló madárinfluenzás halálesetekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.