A legnagyobb tengeri fenyegetés

Tengerek ördögei: Szomália hemzseg a kalózoktól

Továbbra is szomáliai kalózok jelentik a legnagyobb fenyegetést a tengeri hajóforgalomra: az óceánokon tavaly elkövetett támadások több mint a felét Szomália partjainak közelében követték el - derül ki a nemzetközi tengerhajózási hivatal (IMB) Londonban közzétett jelentéséből.

2012.01.19 08:50MTI

Eszerint a tavaly följegyzett 439 kalóztámadás közül 236-ot az Afrika szarván fekvő ország közelében hajtottak végre. Ez 17-tel több, mint az egy évvel korábban szomáliai tengeri rablók számlájára írt akciók száma. 

Összességében ugyanakkor némileg csökkent a kalóztámadások száma, hiszen 2010-ben még 445-öt jegyeztek föl. Előzőleg viszont négy éven át folyamatosan emelkedett a rajtaütések száma.
 
Tavaly a korábbinál kevesebb túsz került kalózok fogságába. A 802 foglyul ejtett tengerész jóval kevesebb, mint a 2010-ben regisztrált 1181.
 
A kalózakciók során megölt hajósok száma (10) nem változott az előző évhez képest. Az IMB felhívja a figyelmet, hogy a Guineai-öböl is egyre veszélyesebbé válik a hajók számára. A szervezet aggasztónak tartja, hogy a Nyugat-Afrika partjai előtt elkövetett és tudomására jutott több mint 30 támadásról nem készült hivatalos jelentés. 

A Nigéria és Benin partjai előtt elkövetett rajtaütéseket rendkívüli mértékű erőszak kísérte - mutat rá a londoni szervezet dokumentuma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.