Két németet és egy osztrákot is meggyilkoltak

Megerősítették: két magyart öltek meg Etiópiában

Az addisz-abebai kormány szóvivője közölte: fegyveresek megöltek két magyart, két németet és egy osztrákot, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén.

2012.01.18 13:15MTI

Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni keddi támadásban.
   
A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. "Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk" - hangsúlyozta.
   
Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben - a tenger szintje alatt - fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt.

A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. 2008-ban is több támadást hajtottak végre ebben a térségben külföldi turisták ellen.
   
Az Interpol etióp irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a támadásnak. Egy magyar állampolgár könnyebben megsérült, akit a támadást épségben átvészeltekkel együtt már elszállítottak a térségből. Két németet és két etiópot elraboltak – olvasható az Interpol tájékoztatásában.

A három magyar túlélő úton van Addisz-Abebába

A két magyar áldozatot követelő etiópiai merénylet magyar túlélői, a szegedi egyetem geológus kutatói német segítséggel úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába. Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője.

A Strasbourgban tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk megkezdődött - közölte, hozzátéve, hogy a nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópiába.

A Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is elindul - várhatóan még délután - az afrikai országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.