A védelmi miniszter is elítéli a hullagyalázást

Benzint vizeltek a háború lohadó lángjaira?

Történik mindez éppen akkor, mikor a tálibok késznek mutatkoznak tárgyalóasztalhoz ülni, hogy a békéről egyezkedjenek.

2012.01.12 17:14Konrád - ma.hu

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter “siralmasnak” nevezte a halott afgánokat levizelő tengerészgyalogosokról készült videót. Mint arról már korábban beszámoltunk, a YouTube videómegosztón és más internetes portálokon szerdán jelent meg az a videó, amin amerikai tengerészgyalogosok követnek el hullagyalázást. A felvétel nagy felháborodást váltott ki világszerte, hasonlóan az Abu Ghraib börtönből kiszivárgott fényképekhez.

Leon Panetta védelmi miniszter elmondta, utasítást adott az USA és a NATO erők afganisztáni parancsnokának, hogy minél előbb vizsgálják ki az esetet. Ígéretet tett arra, hogy azok, akiknek része volt a történtekben, felelősségre lesznek vonva.

A Pentagon jelenleg is a videó eredetiségének ellenőrzésével van elfoglalva, de egyelőre semmi sem mutat arra, hogy hamisítványról lenne szó. Eközben aki él és mozog az amerikai vezetésben, hozzálátott a kármentéshez. Az incidens komoly szégyen az Obama adminisztráció számára, mely megfogadta, sokkal emberibbé formálja az Egyesült Államok katonai erejét.

A videó még nem terjedt el széles körben Afganisztánban – az ország nem az elektromos és internetes hálózatáról híres - de ez valószínűleg csak idő kérdése és sokan tartanak attól, hogy újabb, komoly erőszakhullám lesz az eredménye. Történik mindez éppen akkor, mikor a tálibok késznek mutatkoznak tárgyalóasztalhoz ülni, hogy a békéről egyezkedjenek.

Mint azt a múlt héten elmondták, egy politikai irodát szeretnének megnyitni, valószínűleg Katarban, ami segítene asztalhoz ültetni az ellenállókat az afgán kormány és a NATO országok vezetőivel.

Ugyan a tálibok részéről már érkezett olyan kijelentés, a videó nem fogja hátráltatni a béketárgyalásokat, az, hogy a vezetőség képes szemet hunyni e felett az “embertelen cselekedet” felett nem jelenti azt, hogy az egyszerű harcosok is könnyen félresöprik a bajtársaikkal történteket.

Ha az erőszak újra fellángol a térségben, az komolyan veszélyeztetheti a nemzetközi erők 2014-re tervezett visszavonulását. Az amerikai katonák legújabb “kedélyeskedése” nyomán az internetes fórumok újra Amerika-ellenes bejegyzésekkel teltek meg, és sokan kezdték el felidézni a múltban történt hasonló incidenseket.

Figyelembe véve, milyen feszült Washington viszonya Teheránnal és Iszlámábáddal és, hogy Izrael egyre komolyabban fontolgat egy esetleges Irán elleni támadást, borítékolható, hogy a Közel-Kelet nem mostanában válik majd a béke szigetévé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.