Hatályban tartanák

A csehek fele a Benes-dekrétumok mellett van

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a cseh állampolgárok csaknem a fele még mindig amellett van, hogy a Benes-dekrétumok továbbra is maradjanak hatályban.

2012.01.10 17:54MTI

A CTK a CVVM intézet novemberi szondázását ismertetve ugyanakkor rámutatott, hogy csökken azoknak a száma Csehországban, akik az egykori csehszlovák elnök, Eduard Benes sokat vitatott a német és magyar lakosságot sújtó rendeleteinek hatályba tartását még mindig kívánatosnak tartják.
   
A cseh közvélemény kétharmada 2005-ig a dekrétumok mellett foglalt állást, részarányuk 2006-2007-re 50 százalékra esett, majd 2009-ben ismét emelkedő tendenciát regisztráltak, amikor a csehek 65 százaléka állt ki a Benes-dekrétumok érvényben tartása mellett.
   
A mostani felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka állt ki a Benes-dekrétumok mellett, 17 százalékuk ellene, egyharmaduk pedig nem formált véleményt.
   
A II. világháború utáni csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében a Benes-dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján jogfosztottá tették a német és a magyar kisebbséget, jelentős részüket ki is telepítették. A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.