Felmérés készült

A lengyelek többsége egyetért tiltakozó orvosaival

Egy friss közvélemény-kutatásból kiderül: támogatja a vasárnap óta tiltakozó orvosok jelszavait a lengyelek többsége, de nagy részük elvárja, hogy befejezzék a térítéses gyógyszerek kedvezményes beszerzését megnehezítő "pecsétes tiltakozást".

2012.01.06 15:18MTI

Az orvosok január 1. óta nem határozzák meg a gyógyszerek térítésének mértékét, mert pénzügyi bírságoktól tartanak. Tiltakozásuk jeléül "a térítés mértékéről a betegbiztosítási pénztár dönt" szövegű pecséttel látják el a recepteket. A jogszabály a gyógyszerészek tévedéseit is szankcionálja, így saját belátásuk szerint teljesítik a lepecsételt recepteket. Ezáltal a tartós betegek számára problémás lett a változó térítésű gyógyszerek kiváltása, gyakran csak teljes áron jutnak hozzájuk.
   
A felmérés szerint az egészségügyi minisztérium döntéseit vitató orvosokkal a megkérdezettek 70 százaléka ért egyet, míg a kormányzati álláspontot csak minden ötödik személy (19 százalék) támogatja. Ennek ellenére a lengyelek több mint fele (59 százalék) a tiltakozás felfüggesztését szorgalmazza, és csak 39 százalék teszi le a voksot az akció folytatása mellett.
   
A felelősségre vonás kérdésében már jobban megoszlik a vélemény. A jogszabály okozta káosz miatt az ellenzéki pártok Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter lemondatását sürgetik. A megkérdezettek fele nem ért ezzel egyet (30 százalék inkább nemmel, 20 százalék pedig határozott nemmel válaszolt), míg 42 százalék szerint a tárca vezetőjének távoznia kellene.
   
A felmérésből az is kiderül, hogy a lengyelek többsége (73 százalék) nem támogatja Donald Tusk miniszterelnök álláspontját, aki következményekkel fenyegette a "pecsételő orvosokat". Ellenkező véleményen csak 22 százalék van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.