Hague a politikai foglyok elengedését kéri

Soros György irodát nyit Mianmarban

A politikai foglyok szabadon bocsátását követelte William Hague brit külügyminiszter csütörtökön a mianmari fővárosban, Najpjidóban, ahol ezzel egy időben bejelentették: Soros György irodát nyit a délkelet-ázsiai országban.

2012.01.05 09:45MTI

A brit diplomácia vezetője az Európai Unió legmagasabb szintű tisztviselője, aki eddig Mianmarban járt. Hague a nap folyamán találkozik Thein Szein államfővel és később Rangunban tárgyal Aung Szan Szú Kjivel, az ellenzék vezetőjével is.
   
Hague mianmari útja előtt Londonban kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy látogatásával bátorítani kívánja a mianmari kormányzatot, hogy folytassa a megkezdett reformokat. Egyben szeretné felmérni, hogy Nagy-Britannia mit tehet e folyamatnak a támogatása érdekében.
   
A reformok újabb szintjeire van szükség, amelyek hosszú távon is hatnak majd az emberi jogokra és a politikai szabadságra - tette hozzá a londoni diplomácia vezetője.
   
Soros György magyar származású filantróp milliárdos befektető, aki december 26. és január 3. között járt a délkelet-ázsiai országban, arról határozott, hogy Nyitott Társadalom Alapítványa (OSI) képviseletet létesít Najpjidóban. Soros hangsúlyozta, hogy ezzel kíván részt venni egy zárt társadalom nyitásának folyamatában. Mint mondta, alapítványai az elmúlt húsz évben is támogatták a mianmari demokratikus mozgalmat, de mostani látogatását találkozhatott először Aung Szan Szú Kjivel. Soros szerint az ellenzéki vezető jövőképének nagy szerepe volt abban, hogy elkötelezze magát Mianmarban.
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tavaly decemberben járt a délkelet-ázsiai országban, elősegítve, hogy érezhető közeledés történjen az Egyesült Államok és a mianmari rendszer között. Útja azt is mutatja, hogy Washington mennyire veszi komolyan az ott tervbe vett reformokat.
   
Soros most kifejtette, hogy bár nagyban bátorítóak a politika nyitásának jelei Mianmarban, a reformok megvalósítása még csak az első lépéseknél tart. Egyelőre "jelentős a szakadék a találkozón kinyilvánított jó szándék és a tényleges helyzet között" - tette hozzá a magyar származású amerikai üzletember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.