Gyanús hadgyakorlat

Veljat 90: robotrepülőt tesztelt Irán

Irán sikeres kísérletet hajtott végre hétfőn egy manőverező robotrepülőgéppel a Perzsa-öbölben végzett hadgyakorlata során.

2012.01.02 11:13MTI

Az IRNA állami hírügynökség idézte Mahmúd Muszavi tengernagyot, a haditengerészet parancsnokhelyettesét, aki elmondta, hogy a gyakorlaton kipróbálták a Kader típusú manőverező robotrepülőgépet. Az iráni szakértők által tervezett, a legmodernebb technikával, többek között egy továbbfejlesztett radarzavaró berendezéssel felszerelt robotrepülőgép sikeresen megsemmisítette a kijelölt célpontot.

A Kader hatótávolsága 200 kilométer és kis magasságban képes haladni. Egyes vélemények szerint egy korábban rendszerbe állított típus korszerűsített változata.

Muszavi tengernagy közölte, hogy a nap folyamán két további fegyvertípust próbálnak ki, a Núr típusú manőverező robotrepülőgépet és a Naszr ballisztikus rakétát.

A "Veljat90" kódnevű hadgyakorlat december 24-én kezdődött az Hormuzi-szorosban és a környező vizeken. Teherán azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a szorost, ha újabb szankciókkal sújtják az olajexportját. A nemzetközi kőolajforgalom 40 százaléka halad át a Hormuzi-szoroson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.