Az iráni haditengerészeti parancsnok cáfol

Mégsem lőtt ki Irán rakétákat?

Az iráni haditengerészet egyik parancsnoka cáfolta szombaton több hazai médium azon állítását, hogy nagy hatótávolságú rakétákat próbáltak volna ki aznap egy többnapos gyakorlat keretében, hozzátéve, hogy a rakétaindításokat a következő napokban tervezik.

2011.12.31 10:56MTI

A félhivatalos Fars hírügynökség, az angol nyelvű Press TV és az IRNA állami hírügynökség is jelentette néhány órával korábban, hogy Irán nagy hatótávolságú és egyéb rakétákat is kipróbál szombaton.
   
"A következő napokban kipróbálunk mindenféle szárazföldről tengeren, tengerről tengeren, földről levegőben lévő célpontok ellen, valamint vállról indítható rakétákat" - mondta Mahmúd Muszavi tengernagy éppen az egyik szóban forgó médiumnak, a Press TV-nek nyilatkozva. "A rakétagyakorlat előkészítésére szombaton vontatjuk ki a tengerre a mesterséges célpontokat" - tette hozzá már az Irib állami tévének. Közlése szerint a gyakorlat célja a rakéták műveleti hatékonyságának tesztelése, de azt nem árulta el, hogy erre mely napon vagy napokon kerítenek sort.
   
Irán egy héttel ezelőtt haditengerészeti gyakorlatot kezdett a Hormuzi-szoros, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán vizein, kedden pedig azzal fenyegetőzött, hogy újabb Irán-ellenes nyugati szankciók esetén lezárja a szorost, amelyen a világ teljes, tengeren szállított kőolajmennyiségének mintegy 40 százaléka halad át. Az Egyesült Államok válaszul közölte: a tengeri közlekedés semmiféle akadályozását nem tűri el a szorosban, és kész arra, hogy erővel szerezzen érvényt a szabad hajózásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.