Félmillió alatt a konzervatívok létszáma

Zsugorodnak a német pártok

Németországban a legtöbb parlamenti pártnál az idén is folytatódott a taglétszám csökkenése, a kormányzó konzervatív CDU és a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPD létszáma a lélektani határnak számító 500 ezer fő alá süllyedt.

2011.12.29 12:59MTI

Az egyetlen kivétel a Zöldek, az ökopárt taglétszáma minden korábbinál nagyobbra nőtt 2011-ben.
   
A parlamenti pártok taglétszámának csökkenése folyamatosan tart a kilencvenes évek eleje, Németország újraegyesítésének időszaka óta. A két legnagyobb politikai tömörülés, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) létszáma 2011 végére a félmilliós határ alá csökkent. A fogyatkozás nem a kilépések, hanem elsősorban a tagság elöregedésének és az új belépők csekély számának tulajdonítható - véli Oskar Niedermayer, a berlini Freie Universität (FU) politikatudományi intézetének kutatója a Berliner Zeitung című lap csütörtöki összeállítása szerint.
   
1990-ben az SPD taglétszáma 950 ezer körül volt, CDU-párttagkönyvvel pedig csaknem 800 ezren rendelkeztek. Azóta a két párt fej-fej mellett halad szakadatlanul lefelé. 2011-ben nem csupán a lélektani határnak számító 500 ezres határt sikerült alulmúlni, hanem helyet is cserélt a két szervezet; a legnagyobb párt immár a CDU 493.846 taggal, míg az SPD 493.664 párttagot számlál a legfrissebb - október végi - adatok szerint.
   
Az ellenzéki Zöldek a környezetvédő és az atomenergia használatát ellenző társadalmi mozgalmakból nőttek ki, a taglétszám megugrását pedig annak köszönhetik, hogy a fukusimai katasztrófa hatására az atomerőművek sorsa hónapokig az egyik vezető belpolitikai téma volt Németországban. A taglétszám éves szinten 11 százalékkal nőtt, megközelítette az 59 ezret, a Zöldek így felzárkóztak a konzervatívokkal közösen kormányzó liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) mögé.
   
A liberális kormánypártot belső ellentétek feszítik, választói támogatottsága rohamosan csökken. Az idén öt tartományi gyűlésből estek ki, taglétszámuk jelenleg 63 ezer körül van, holott 2009 végén, amikor minden korábbit felmúló választási eredménnyel, a szavazatok közel 17 százalékával kormányra kerültek, még több mint 72 ezren fizették a tagdíjat.
   
A Zöldek pártja kétszeresen is kivétel, nemcsak 2010-hez képest, hanem 1990-hez viszonyítva is bővült a tagság, a növekedés 21 év alatt 22 ezer fő. A Zöldek így a taglétszám alapján az újraegyesített Németország eddigi történetének legsikeresebb politikai alakulata.
   
A legnagyobb vesztes a radikális Baloldal (Die Linke), az egykori NDK állampártjának utószervezetéből kifejlődött párt létszáma 21 év alatt a negyedére zuhant, 280 ezerről 70 ezerre csökkent.

Oskar Niedermayer szerint a pártok zsugorodása egyelőre nem jár azzal a veszéllyel, hogy a pártok nem tudják betölteni funkcióikat, köztük a társadalmi áramlatok becsatornázását a politikai rendszerbe. Ugyanakkor hosszabb távon a "társadalmi kiágyazódás" fenyeget, hiszen már most látszik, hogy a pártok térségi és helyi szinten egyre nehezebben találnak embert a szervezetben lévő tisztségek és a választással elnyert hivatalok betöltésére, ami önmagát erősítő folyamatot indíthat el - mondta az FU szakértője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.