Akcióra reakció

Peresz: Izraelnek megvan a válasza az iráni fenyegetésre

Izraelnek megvan a válasza az egész világ, s nem csupán az zsidó állam számára problémát jelentő iráni fenyegetésre, de a megoldás nem lehet Izrael monopólium.

2011.12.27 19:01MTI

"Izraelnek megvannak a válaszai az iráni problémára. Ennek megoldása azonban ez a egész világ felelőssége. Ez nem lehet izraeli monopólium" - jelentette ki Simon Peresz izraeli államfő kedden a nagykövetetek jeruzsálemi értekezletén.

Felszólalásában az államfő hangsúlyozta, hogy a "nukleáris kétértelműség" izraeli doktrínája "hatékony" elrettentő eszköz Teheránnal szemben.

A nukleáris kétértelműség doktrínájának értelmében Izrael, amely nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, soha nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy atomfegyverekkel rendelkezik.

Külföldi szakértők szerint a zsidó államnak 200-300 atomtöltete van, amelyeket egyebek mellett a dél-izraeli Negev-sivatagi Dimónában működő atomreaktor révén állították elő. Izrael azt közölte, hogy a negyven éve működő dimónai létesítmény kutatóreaktor.

"Izraelnek rendelkezik elrettentő képességekkel... Senki sem tudja biztosan, mi van Dimónában, de meg kell mondanom, hogy a közép-keleti országok ezzel kapcsolatos képzelődései és gyanúi az izraeli elrettentés eszközeként rendkívül hatékonyak" - így Simon Peresz.

"A kétértelműség politikájának fenntartására vonatkozó izraeli döntés körültekintőnek bizonyult" - tette hozzá.

Peresz elnök a többi izraeli vezetőhöz hasonlóan értésre adta, hogy Izrael nem zárja ki az iráni kérdés katonai megoldását.

Az Nemzetközi Atomenergia-szervezet (NAÜ) nemrégiben megerősítette a nyugati országok gyanúit, amelyek szerint Teherán a cáfolatok ellenére atomfegyver előállításán dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.