Boko Haram

Szétrobbantotta a karácsonyt a muzulmán szekta

Világszerte elítélték azokat a pokolgépes támadásokat, amelyeket a Boko Haram nevű radikális muzulmán szekta követett el nigériai templomok ellen vasárnap.

2011.12.26 19:37MTI

Jay Carney, az amerikai elnök szóvivője hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy "az Egyesült Államok elítéli ezt az értelmetlen erőszakot", amely életek tragikus elvesztését okozta karácsony napján.

Barack Obama szóvivője közölte: az amerikai hatóságok kapcsolatban állnak a nyugat-afrikai ország hatóságaival, amelyeknek segítséget ajánlottak fel annak érdekében, hogy bíróság elé állíthassák azokat, akik felelősek a támadások elkövetéséért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban közzétett állásfoglalásában részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és a nigériai népnek. A világszervezet első számú tisztségviselője követelte, hogy vessenek véget a vallási hovatartozás miatti erőszaknak Nigériában. A főtitkár szerint az erőszak alkalmazását semmivel sem lehet igazolni. Elítélte a mintegy negyven ember halálát okozó nigériai merényleteket az Európai Unió is.

Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn Brüsszelben közzétett nyilatkozatában kiemelte, hogy sokkolták és elszomorították a terrortámadásokról szóló hírek.

"A legélesebben elítélem ezeket a támadásokat és a terrorizmus minden más formáját" - szögezte le. Az EU támogatja a nigériai hatóságokat a terrorizmus elleni harcban és azokban az erőfeszítéseiben, amelyek minden polgár, valamint az élethez való jog és a jogállamiság védelmét célozzák - hangsúlyozta Ashton. A Vatikán szóvivője már vasárnap elítélte a támadásokat, a pápa pedig hétfőn emelt szót az erőszak ellen.

XVI. Benedek hangsúlyozta: "Újból erőteljesen meg akarom ismételni, hogy az erőszak útja csupán fájdalomhoz, romboláshoz és halálhoz vezet. Mások tisztelete, a megbékélés és a szeretet az egyetlen út a békéhez."

A pápa felszólított minden hívőt, hogy imádkozzon a nigériai keresztény áldozatokért. A mintegy 150 milliós lakosságú Nigéria déli részén főképpen keresztények, míg északon muzulmánok élnek.

A templomok elleni támadások előtt is rendkívül feszült volt a helyzet az ország északkeleti vidékén, ahol a kormányerők és a Boko Haram szekta közötti harcokban csütörtök óta több mint száz embert öltek meg, köztük a szekta ötven tagját. A nigériai rendőrségi ügyek minisztere hétfőn bejelentette, hogy a templomok környékén fokozzák a biztonsági erők jelenlétét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.