Együttműködés Grúziával

Vadai Ágnes a grúz védelmi miniszterrel tárgyalt

Magyarország a tervek szerint még idén nagykövetséget nyit Tbilisziben, és jövőre katonai attasét is delegál majd a képviseletre a katonai együttműködés erősítését elősegítendő - mondta a magyar honvédelmi államtitkár, miután szerdán a grúz fővárosban Davit Kezerasvili védelmi miniszterrel tárgyalt.

2008.04.23 12:14MTI

Vadai Ágnes az MTI-nek nyilatkozva meggyőződését fejezte ki: a képviselet révén megteremtődő személyes kapcsolatok elősegítik majd azokat a programokat, amelyek kétoldalú alapon is megerősíthetik a Grúziával eddig többnyire csak multilaterális keretek között zajló katonai együttműködést. Magyar részről felvetették a katonasírok kölcsönös ápolásának kérdését.

Az államtitkár asszony megerősítette, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem keretei között zajló együttműködést folytatni kívánják - ott, illetve a szolnoki nemzetközi békeműveleti kiképzőközpontban már korábban is tanultak grúz katonák. "Természetesen felajánlottuk azt a segítséget - mondta Vadai Ágnes -, hogy Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációját, és ennek katonai vonatkozásában örömmel átadjuk a NATO-csatlakozás során szerzett tapasztalatainkat."

A magyar delegációból származó források szerint Davit Kezerasvili miniszter grúz részről csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az április eleji bukaresti NATO-csúcson a tagországok egy része (köztük Magyarország) nem támogatta Grúzia felvételét a szövetséghez való csatlakozás előszobájának számító tagsági akcióprogramba (MAP). Az alig 30 éves Kezerasvili meggyőződését fejezte ki, hogy a szakadár grúz köztársaságok feletti ellenőrzés helyreállításának lehetősége összefügg Grúzia euroatlanti integrációs folyamatával.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a NATO-tagországok decemberi külügyminiszteri értekezletéig fokozott orosz tevékenységre számítanak a szakadár Abháziában és Dél-Oszétiában. Vadai Ágnes előzőleg Nikoloz Vasakidze grúz külügyminiszterrel találkozott, s a felek kölcsönösen ismertették az abháziai és dél-oszétiai konfliktussal, illetve Grúzia euroatlanti integrációjával kapcsolatos álláspontjaikat. Magyarország a tervek szerint egy regionális hatókörű nagykövetség felállítására készül Tbilisziben; az itteni nagykövet Örményországban is akkreditálásra kerül majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.