Frászt okozott a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

Slota hangosan retteg a magyar autonómiától

Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke attól tart, hogy autonómiát fog követelni a szlovákiai magyar kisebbség.

2011.12.21 15:10MTI

"Megdöbbentettek minket azok az értesülések, miszerint A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala jogászainak csoportja kidolgozott egy átfogó javaslatot a szlovákiai kisebbségek helyzetének megoldására. A javaslat értelmében a kisebbségek maguk dönthetnének az őket érintő kérdésekben. Ráadásul a törvényjavaslat országos, regionális és helyi önkormányzatok kialakításával számol. Konkrétan egy autonómiakövetelést tettek az asztalra" - jelentette ki szerdán Slota, akinek szavait a SITA kereskedelmi hírügynökség idézte.
   
A magyarellenességéről elhíresült politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok nem is titkolják lépéseiket és nyíltan beszélnek az autonómiáról. "Szlovákiában valóságos mennyországra találtak céljaik megvalósítása számára és Közép-Európa trianoni elrendezésének kétségbe vonására: a jelenlegi kormány még saját vacsoráját is képes felajánlani nekik" - nyilatkozta Slota.
   
Hozzátette: Szlovákiának olyan kormányra van szüksége, amely megvédi az ország és a szlovák nemzet érdekeit.
   
A szlovákiai nemzeti kisebbségek jogállásáról és önkormányzatáról szóló törvénytervezet a felvidéki magyar civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala készítette és vitatta meg éves konferenciáján december elején a dél-szlovákiai Diószegen (Sládkovicovo).
   
"A nemzetiségi önkormányzatok oktatási, kulturális, nyelvhasználati, gazdasági és szociális területen rendelkeznek saját hatáskörökkel, valamint képviselik az adott kisebbség véleményét az állami és általános önkormányzati szervek felé. Az állami költségvetésből jutnak a működésükhöz szükséges forrásokhoz, valamint az általuk alapított és fenntartott kulturális és oktatási intézmények működtetéséhez szükséges forrásokhoz" - ismertette az elképzeléseket a felvidek.ma hírportál.
   
A nemzeti kisebbségi önkormányzati szervek tagjait a kisebbségi névjegyzékbe felvett választópolgárok választanák meg.
   
A nemzeti kisebbségek jogállásáról és önkormányzatáról szóló törvény célja egyrészt meghatározni a szlovákiai nemzeti kisebbségeket, továbbá az államot és a kisebbséget érintő alapvető jogokat és kötelezettségeket, valamint létrehozni azokat az önkormányzati szerveket, amelyeken keresztül a nemzeti kisebbségek dönthetnek az őket érintő kérdésekről.
   
Az Új Szó című napilap szerint a fórumon több mint hetven szlovákiai magyar civil szervezet vett részt, amelyek képviselői az emberi és a kisebbségi jogok hatékonyabb szlovákiai érvényesítéséről cseréltek eszmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.