75 évesen ragadta el a halál

Gyász: elment Václav Havel

Furcsa, szinte hihetetlen véletlenek sorozatának minősítette életét egy néhány éve megjelent lapinterjúban Václav Havel, a drámaíróból és emberi jogi harcosból lett csehszlovák és cseh köztársasági elnök, a világ egyik legismertebb és legelismertebb személyisége, aki idén október 5-én töltötte be 75. életévét

2011.12.18 14:09MTI

Az 1936-ban Prágában jómódú polgári családban született Václav Havel 2011. december 18-án kora reggel elhunyt.

"Ha jól belegondolok, akkor még ma sem tudom nagyon elhinni, hogy 13 évig köztársasági elnök voltam. Elnökké választásom életem legnagyobb furcsasága" - idézte nemrégiben a Mladá Fronta Dnes című prágai lap Havelt. A dúsgazdag prágai polgári családból származó Havel fiatal íróként a szocialista ötvenes évek közepén tűnt fel először, majd a hatvanas évek második felének oldottabb légkörében a fiatal írók egyfajta szóvivője lett.

Az 1968-as "prágai tavasz" eltiprása után nem volt hajlandó megbékélni a szabadságjogok újabb korlátozásával, s a hetvenes évek közepén Gustáv Husák akkori csehszlovák köztársasági elnökhöz intézett nyílt levélben kérte számon az emberi jogok betartását az országban.

Az európai enyhülést megtestesítő helsinki zárónyilatkozat aláírása után 1977 elején létrejött Charta 77 emberi jogi mozgalom élére állt, s egészen az 1989-es rendszerváltásig annak nemzetközileg legismertebb vezetője volt.

Az 1989 novemberi "bársonyos forradalom" előestéjén még börtönben volt, de rövidesen a mozgalom élére állt, majd a még szocialista csehszlovák szövetségi állam köztársasági elnökévé választották.

Havel személyében így Csehszlovákiának újra "börtönviselt" államfője lett. (Elődjét, a kommunista Husákot, saját elvbarátai tették hűvösre a ötvenes évek elején, mégpedig a burzsoá nacionalizmus vádjával.) Václav Havel így személyes sorsán keresztül a kelet-európai rendszerváltás jelképévé vált, s nemzetközi elismertsége egyre nagyobb lett. Ezen az sem változtatott, hogy eleinte bizony fittyet hányt a protokollnak, s a diplomáciai szokásoknak.

"Tudatlanságomban könnyelmű, talán felelőtlen is voltam. Végigszáguldottuk az országot, naponta öt-hat beszédet mondtam, mindig más és más helyen, s nem okozott gondot, hogy megigyam a felkínált pálinkát" - emlékezett vissza a rendszerváltó időkre Havel. Megjegyezte azonban, hogy ma ezt már bizony nem tenné meg.

A Nyugat, amely korábban mint emberi jogi harcost méltatta Havelt, a kilencvenes években egyre inkább politikusként is elismerte, s kinyílt előtte minden ajtó. Ugyanakkor a The Washington Times például azt is észrevette, hogy az Amerikába látogató Havel húsz perc alatt három cigarettát is elszívott.

Luxemburgi látogatása során pedig azon csodálkozott az ottani média, hogy a hivatalos program után a szvetteres disszidensből lett államfő nyugodtan beült egy kerti vendéglőbe, vacsorát, sört rendelt magának.

Havel később megismerte, s be is tartotta a protokollt, de természetes viselkedését soha nem változtatta meg nagyon. Tavaly például az egyik Vencel téri vendéglő teraszán tűnt fel váratlanul. Megvacsorázott, megivott két deci bort, majd távozott. Néhány vendég tán észre sem vette, hogy az egykori államfő járt ott.

A világ politikusai az ő kedvéért is szívesen látogattak Prágába. Meginni Havellel egy sört valahol a Károly-híd környékén, vagy a hangulatos Óvarosban éveken keresztül "menő dolog" volt a politikusok és a művészek között.

Havel és kettő gördülő kő


A világpolitikából 2003-ban eltávozott cseh politikus mindig is nagy barátja volt a művészetnek, s a művészek előtt mindig nyitva volt a Hradzsin kapuja. Ezt erősítette, hogy második felesége, Dagmar korábban Dása Veskrnová néven népszerű színésznő volt. Az évek során olyan személyiségek látogattak a Hradzsinba, mint Bob Dylan, Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Bruce Willis, vagy a Rolling Stones tagjai, s Madonna is meditált Havellel.

A 75 éves drámaíró korábban azt mondogatta, hogy "nyugdíjba" vonulása után utazni és írni szeretne. Megromlott egészsége miatt azonban erre nem nagyon volt módja, s jóval kevesebbet utazgatott a tervezettnél.

"Pedig nagyon szeretném megismerni azt a világot, amelyet az elmúlt években a páncélozott limuzinok ablakából figyelhettem csak" - jegyezte meg nem egyszer. Drámaíróként is nemzetközileg ismert volt.

Legismertebb darabjai: Kerti ünnepély, Vernisszázs, A tiltakozás, Audiencia, A kísértés, Largo desolato, Koldusopera. Jól ismertek a Levelek Olgának címmel kiadott börtönlevelei és a Távkihallgatás című önéletrajzi beszélgetései. Egy álmát azonban nyugdíjas korában sikerült megvalósítania: filmet forgatott, a Távozás című darabját filmesítette meg.

Halálával minden további terve már csak megvalósítatlan álom marad.

Külföldön is méltatják Havelt

A demokratikus világ vezetői "nagy európaiként" méltatták Václav Havel volt cseh elnököt, aki a kommunizmussal szembeni ellenállás szellemét ébren tartva elősegítette az egységes, demokratikus Európa létrejöttét.

"Emlékezni fogunk elkötelezettségére a szabadság és demokrácia iránt, amely éppen olyan nagy volt, mint a humanizmusa. Mi, németek különlegesen nagy köszönettel tartozunk neki" - írta vasárnap Angela Merkel német kancellár a jelenlegi cseh elnöknek, Václav Klausnak.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint Havel "lelkesítő példa mindazok számára, akik a szabadságért és a demokráciáért küzdenek a világon... Az ember meghalt, de az örökség, amelyet verseivel, drámáival és mindenek előtt eszméivel és személyes példájával hagy hátra, élő marad sok következő generáció számára".

David Cameron brit miniszterelnök szerint Havel "kivezette a cseh népet a zsarnokságból, és segített szabadságot és demokráciát hozni az egész kontinensnek".

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint Havel "elkötelezett európai volt, a mély egység híve, és a szolidaritás szükségességét" hirdette. "Államelnökké válása egy olyan élet megkoronázása, amelyet a totalitarizmus elleni küzdelemnek és az olyan alapvető értékek védelmének szentelt, mint a tolerancia, az emberi jogok és a harc az elnyomás ellen". "Európa az egyik bölcsét vesztette el" - írta részvétnyilvánító levelében.

Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter szerint Havel "irodalmi ember és államférfi" volt egyszerre, aki "tudta, hogy a szavak fegyverré válhatnak" és "példaként szolgál az európaiak számára ma és holnap is". Karl Bildt svéd külügyminiszter pedig "korunk egyik legnagyobb európai alakjának" nevezte.

A Havellal vállvetve küzdő Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás szakszervezet történelmi elnöke, aki - Havelhez hasonlóan - ellenzékiből lett országa államfője, "korunk nagy gondolkodójaként" emlékezett rá, akinek hangja "nagyon hiányzik Európának éppen most, amikor a kontinens súlyos válságon megy át".

Jerzy Buzek, a szintén lengyel európai parlamenti elnök és volt miniszterelnök, a Szolidaritás aktivistája szerint Václav Havel alakja jelképezi a bársonyos forradalmat és Európa egyesítését. "Keservesen hiányozni fog" - írta a Twitteren.

Grigorij Javlinszkij orosz ellenzéki politikus szerint Havel "feddhetetlen és méltó személyiség volt, aki nem ijedt meg senkitől".

Barack Obama amerikai elnök közleményében azt emelte ki, hogy Havel békés ellenállása megrendítette egy birodalom alapjait, leleplezte az elnyomó ideológia hiábavalóságát, s bizonyította, hogy az erkölcsön alapuló vezetés hatalmasabb bármely fegyvernél.

Pénteken temetik a volt cseh elnököt

Valószínűleg december 23-án, pénteken lesz Václav Havel temetése - közölte a volt cseh elnök titkára vasárnap a cseh tévében.

Az időpont még nem végleges, mert a volt elnök özvegye, Dagmar hétfőn egyeztet Václav Klaus cseh államfővel.

A tájékoztatás szerint tisztelői hétfőn és kedden róhatják le kegyeletüket a néhai államfő és drámaíró előtt a Szent Anna templomban, Prága óvárosában.

Ezután szerdán a prágai várban ravatalozzák föl a volt elnököt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.