Tűzparancsot kaptak a rendőrök

Videóval: Borat és honfitársai túlzásba vitték az erőszakot

A kazah rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre az ország nyugati részén, miután a zsanaozeni olajvárosban kitört zavargások fellobbantották az elégedetlenség lángjait. A jelentések szerint egy ember meghalt, 11 pedig megsérült.

2011.12.18 11:38Konrád - ma.hu
Fotó: RIA Novosti / Anatoliy Ustinenko

A kazah rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre az ország nyugati részén, miután a zsanaozeni olajvárosban kitört zavargások fellobbantották az elégedetlenség lángjait. A jelentések szerint egy ember meghalt, 11 pedig megsérült.

Szombaton este mintegy 50 ember torlaszolta el a vasútvonalat Shetpe városka közelében, hogy tüntessenek a 100 kilométerre lévő olajvárosban brutálisan levert demonstráció ellen - jelentette az Itar-Tass hírügynökség. A rendőrség megpróbálta feloszlatni a tüntetést, de elszabadultak az indulatok. Először egy tehervonatot támadtak Molotov-koktélokkal, majd az erőszak átterjedt Shetpe városára, ahol ledöntöttek egy karácsonyfát és betörték a kirakatokat és a parkoló autók ablakait.

"Mivel a huligánok akciói komoly veszélyt jelentettek a civilek és a rendőrök életére, a rendőrség rákényszerült, hogy tüzet nyisson" - áll az ügyészég közleményében. Az incidens oka a pénteken kezdődött nagyméretű zavargás Zsanaozenben, ahol több ezer munkás vonult az utcákra magasabb bért követelve. A hatóságok rengeteg rendőrt vezényeltek a területre és lekapcsolták a város internet- és mobilhálózatát. 

Nursultan Nazarbaev elnök 20 napos szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el Zsanaozenben. A rendőrség mintegy 70 embert tartóztatott le a legalább 11 halálos áldozattal és több mint 80 sérülttel járó felkelés után. Az elnök megesküdött, hogy a zavargások mögött álló személyek kemény büntetésben részesülnek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.