"Csupán egy töredék"

Beszóltak a németek: a Jobbik-szavazókat édesgeti a Fidesz

A Die Welt az Új Színházról, a Financial Times Deutschland a devizahitelek végtörlesztéséről írt. Az osztrák Der Standard az 1921-es népszavazásnak korábban állított ágfalvai emlékműről közölt riportot, a történelmi esemény évfordulóján.

2011.12.14 12:39MTI

A Die Welt című német konzervatív lap az Új Színház körüli fejleményekről írt szerdai számában. Paul Jandl, a cikk szerzője szerint az Új Színház "esete példaszerű", azt mutatja, hogy a Fidesz "társadalomformáló törekvései elérték a kultúrát." Az eset rávilágít arra, hogy "aki az új alkotmányban a magyarságot kétes történeti fejtegetések révén dicsőíti, annak kulturális körítésre is szüksége van".

Dörner György és Csurka István kinevezése továbbá "jelzés a legszélsőbb jobboldali Jobbik-szavazóknak, és egy mélyreható kulturális stratégia része, Csurka és harcostársai pedig már előre örülhetnek e stratégia hatásainak."

A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről írt szerdai számában. Christian Höller, a cikk szerzője bécsi keltezésű tudósításában kifejti: a kormányzat által a bankoktól "kikényszerített" lehetőség iránti érdeklődés messze elmaradt a várakozásoktól, november végéig a teljes állománynak "csupán egy töredékét" törlesztették a kedvezményes lehetőség révén. Ennek az az oka, hogy egy összegben kell törleszteni az adósságot, ez a szabály pedig arra kényszeríti az ügyfeleket, hogy felvegyenek egy újabb - ezúttal forint alapú - hitelt.

"Ezért aztán a lehetőség számos adós számára nem vonzó" - írta az FTD.

Rövid riportot közölt a Der Standard című osztrák lap szerdán az 1921-es népszavazás évfordulóján a 2002-ben állított ágfalvai emlékműről. A liberális napilap cikkében a Sopronhoz közeli, határ menti település német kisebbségi önkormányzatának korábbi vezetője, Böhm András felidézte, hogy provokatívnak tartotta az emlékmű felállítását Ágfalván, ahol a lakosság 82,2 százaléka Ausztria mellett szavazott.

Böhm elmondása szerint a települési önkormányzat és a német kisebbségi önkormányzat az emlékmű ellen foglalt állást, Wágner Géza akkori polgármester ennek ellenére keresztülvitte az emlékmű ügyét. Az ágfalvi emlékmű végül kompromisszumos megoldásként egy kiegészítő táblát kapott, amelyen feltüntették a helyi népszavazási eredményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.