Hajókról biztatták az ellenzéket az emigránsok

Tűzijáték Havanna partjainál az emberi jogokért

Kubai emigránsok hajókról tűzijátékot rendeztek Havanna partjainál az ellenzék támogatására péntek éjszaka, az emberi jogok napja, december 10-e alkalmából.

2011.12.10 10:43MTI

A Malecónról, Havanna tengerparti sétányáról az esős időben nagyon halványan, de látszódtak a petárdák fényei, amelyeket a parti vizek határában lőttek fel egy kisebb hajórajról: öt bárkán csaknem hatvan kubai emigráns vett részt a három órásra tervezett tűzijáték érdekében indított akcióban. Eközben a kubai hatóságok számos ellenzékit gyűjtöttek be Havannában és szerte az országban az emberi jogok napjának előestéjén.
   
Berta Soler, az Asszonyok Fehérben ellenzéki mozgalom szóvivője pénteken arról tájékoztatta a sajtót, hogy 24 aktivistájukat vették őrizetbe az elmúlt két napban. Központjukban - a mozgalom alapítója, a közelmúltban elhunyt Laura Pollán házában - jelenleg 28 asszony gyűlt össze Kuba számos tartományából, de nem tudják elhagyni az épületet a kormány által mozgósított ellentüntetők miatt. Soler szerin a rendőrség bevitte Darsi Ferrer ellenzéki vezetőt és feleségét is, akik Havanna központi parkjában akartak tüntetni az emberi jogok napja alkalmából. A kubai emigráns szervezetek képviselői szerint az ellenzékiek hangos, csörömpölő tüntetést terveztek: a spanyol ajkú országokban cacerolazo néven ismert megmozdulás során a tüntetők hatalmas lábasokkal, más konyhai edényekkel és merőkanalakkal vonulnak fel, iszonyú zajt csapva.
    
A kubai Asszonyok Fehérben mozgalom 2003-ban, a "fekete tavaszt" követően alakult, amikor a hatóságok 75 másként gondolkodót, értelmiségit vetettek börtönbe hosszú évekre, évtizedekre. A politikai elítéltek Havanna utcáin heti rendszerességgel tüntető rokonaiból alakult ki az Asszonyok Fehérben, amely 2005-ben elnyerte az Európai Parlament Szaharov-díját. A spanyol és a kubai kormány között a kubai katolikus egyház közreműködésével létrejött megállapodás nyomán a "75-ök" csoportjából az utolsó politikai foglyot is szabadon engedték, így azóta a mozgalom továbbra is elkötelezetten tart békés tiltakozó megmozdulásokat az emberi jogokért és az azóta bebörtönzött politikai foglyok szabadulásáért.
   
A kubai emigránsok a "Demokrácia" ponton - Havanna kikötőjétől 20 kilométerre vonultak fel hajóikkal, a parti vizeken kívül - közölte az akciót szervező Demokrácia Mozgalom szóvivője, Norman del Valle. Mint hangsúlyozta, az első petárdákat már kilőtték, s a tűzijáték a szolidaritás jele az Asszonyok Fehérben aktivistáival, az egész kubai ellenzékkel, s célja a nemzetközi közvélemény figyelmének felkeltése, hogy "Kubában bűnözői és gyilkos rendszer van hatalmon, amely védtelen nőkre támad". 
   
Az Egyesült Államok legdélebbi városának nevezett Key West kikötőjéből öt hajó futott ki, fedélzetén mintegy 60 emigránssal a 171 kilométerre lévő Havanna felé. Vezetőjük, Ramón Saul Sánchez Rizo, a Demokrácia Mozgalom elnöke induláskor kijelentette, hogy "békével mennek", és az akciójuk "nem provokáció".

A kubai külügyminisztériumban kimondottan politikai provokációnak tekintik a megmozdulást, amelyről Havannában is előre tudtak. A kommunista párt lapja, a Granma pénteken nagy cikket szentelt a szervezőnek, Sánchez Rizónak azzal a címmel, hogy "Egy 'pacifista és demokrata', aki negyven éve robbant aknákat", ugyanis a belügyminisztérium egyik idézett szakértője szerint az illetőt hosszú évek óta ismerik erőszakos tettei miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.