Spindelegger felszólította a szíriai diktátort

A "sógorék" is lemondatnák Aszadot

Lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt pénteken Ausztria külügyminisztere.

2011.12.09 15:47MTI

Michael Spindelegger Bécsben, Buran Galijun ellenzéki vezetővel tartott négyszemközti megbeszélése után kijelentette: Aszadnak azonnal le kell mondania a hatalomról és meg kell nyitnia az utat a békés átmenet előtt. "Aszad elnök legújabb kijelentéseivel ismét bebizonyította, hogy vagy jéghideg cinikus, vagy pedig egy abszurd álomvilágban él" - fogalmazott az osztrák diplomácia vezetője.
   
Hangsúlyozta, hogy minden szíriai ellenzéki erőnek tiszteletben kell tartania az egyetemes alapjogokat, a jogállamiságot, valamint a vallási és etnikai kisebbségek jogait. "Feltétlenül el kell kerülni a polgárháború és a felekezetközi konfrontáció veszélyét" - írták a tárca közleményében.
   
Spindelegger felidézte, hogy Ausztria aktívan fellépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában és a Közgyűlés emberi jogi bizottságában azért, hogy ítéljék el a szíriai vezetést.
   
Galijun, a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke humanitárius és anyagi támogatást, valamint menekültek befogadását kérte Ausztriától. Az ellenzéki vezető újságírók előtt kijelentette, az osztrák külügyminiszterrel folytatott találkozóját "Ausztria általi elismerésnek" tekinti. A külügyminisztérium ezt nem erősítette meg.
   
Az ENSZ adatai szerint március óta több mint 4 ezren vesztették életüket a Bassár el-Aszad elnök diktatúrája és az egypártrendszer elleni tiltakozó megmozdulásokban.
   
Szíriai ellenzéki körökben nagy megrökönyödést keltett Aszadnak az ABC amerikai tévéállomásnak adott interjúja. Ebben a szíriai elnök kijelentette, hogy őt nem terheli felelősség a békés tüntetők haláláért, és úgy vélekedett, hogy az országában lezajlott erőszakcselekményekben főleg az ő hívei és katonák vesztették életüket. Csak egy őrült vezető képes saját népének gyilkolására - mondta Aszad az ABC-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.