Upper Big Branch

Borzalmas metánrobbanás: 29 élet pontosan 210 millió dollárt ér

Az amerikai bányászat történetében példátlan, 210 millió dolláros bírság kifizetésébe egyezett bele kedden annak a nyugat-virginai bányának a tulajdonosa, amelyben tavaly áprilisban 29 életet követelt egy robbanás.

2011.12.07 07:18MTI

Az Upper Big Branch (Felső Nagy Ág) nevű bányában a robbanást metángáz és szénpor keveredése, és a berendezések meghibásodása okozta. A szövetségi vizsgálat megállapította, hogy a bányában 369 előírást szegtek meg, amelyek közül 12-nek közvetlenül is köze volt a tragédiához.

Az Alpha Natural Resources nevű vállalat, amely felvásárolta a bánya előző tulajdonosát, a Massey Energyt, beleegyezett, hogy 128 millió dollárt fordít a biztonsági feltételek javítására, valamint az ezen a területen elvégzendő kutatásra és kiképzésre, valamint hogy befizet 35 milliót a szövetségi kincstárba az előírások megszegése miatt.

Az áldozatok családjainak kárpótlására 46,5 millió dollárt fordít, vagyis családonként mintegy 1,5 milliót. 18 odaveszett bányász családja bíróságon szerzet eleget igazának, 9 alkalmazott pedig továbbra is perben áll az elszenvedett pszichés károsodás miatt.

A bányabaleset miatt eddig egyedül Hughie Elbert Stover ellen indult eljárás, aki a baleset idején a bánya biztonsági főnöke volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.