60 napon belül választanak

A kuvaiti emír felosztatta a parlamentet

A kuvaiti emír kedden feloszlatta az Öböl menti ország parlamentjét egy héttel azt követően, hogy a védelmi minisztert nevezte ki kormányfőnek - jelentette az állami tv.

2011.12.06 15:38MTI

A korábbi miniszterelnök, Nászer Mohammed asz-Szabáh a vele kapcsolatos korrupciós vádak és az ellenzék nyomása miatt volt kénytelen megválni hivatalától. Kuvaitban 60 napon belül törvényhozási választásokat tartanak, és addig Dzsáber Mubarak asz-Szabáh sejk ügyvezető miniszterelnökként áll a kormány élén.

A 69 éves politikus 2006 februárja óta már a nyolcadik miniszterelnöke a kőolajban gazdag országnak. Kuvaitban az ellenzék hevesen támadta a kormányt korrupcióval és a véleményszabadság korlátozására tett erőfeszítésekkel vádolva.

Ellenzéki parlamenti képviselők erőteljesen támogatták az elmúlt időszak kormányellenes tüntetéseit, amelyek követelései közé tartozott, hogy az emír oszlassa fel a parlamentet, lehetővé téve ezzel az új választások megtartását.

Az emír, Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk a parlamentet feloszlató rendeletében azzal indokolta döntését, hogy az elmérgesedett helyzet már az ország magasabb rendű érdekeit veszélyezteti. Ezért a népre kell bízni, hogy megválassza képviselőit, és felülkerekedve a nehézségeken érvényt szerezzen a nemzet érdekeinek.

Az arab országban az iszlamistáktól a liberálisokig terjedő széles front reformokat követel a hatalomtól. Mindazonáltal kevés jel mutat arra, hogy a nyugtalanság komoly kihívást jelenthetne az ország politikai rendszere számára. Kuvaitot a kormányzó emír a választott parlamenttel együtt irányítja; utóbbinak nagyobb hatalma van, mint bármely választott testületnek az Öböl menti államokban.

Az általános jólétnek köszönhetően Kuvaitot jórészt elkerülte az arab világon végigsöprő tiltakozóhullám, de felbátorította ellenzékiek csoportjait, hogy egyre erőszakosabban követeljék asz-Szabah kormányfő menesztését, akit felelősnek tartanak azért, hogy az országban általánossá vált a korrupció és romlott a közszolgáltatások színvonala, a bíráló hangokat pedig erőszakkal igyekszik elhallgattatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.