Rengeteg kábszer

Merkel eltolná az afgán kábítószert

A korrupció és a kábítószer-kereskedelem elleni harc fokozására szólította fel az afgán elnököt hétfőn a német kancellár.

2011.12.05 13:29MTI

Angela Merkel a Bonnban kezdődött nemzetközi Afganisztán-konferencián felszólalva egyúttal további kormányzati erőfeszítéseket sürgetett a tálib lázadókkal való megbékélés érdekében. Németország ebben is segítséget tudna nyújtani Kabulnak - ígérte, hozzátéve: a problémákat azonban maguknak az afgánoknak kell megoldaniuk.

Hamid Karzai afgán elnök beszédében értésre adta: hazájának a külföldi csapatok távozása (2014) után még legalább tíz éven át szüksége lesz nemzetközi segítségre. Meggyőződését fejezte ki, hogy a bonni értekezletnek hosszú távon kedvező hatásai lesznek.

Pár nappal a tanácskozás előtt Karzai arról beszélt, hogy hazájának évi ötmilliárd dollárnyi nemzetközi segítségre lehet szüksége a jövőben.

Az ENSZ főtitkára - a német kancellárhoz hasonlóan - a kábítószer-kereskedelem és a korrupció elleni harc szükségességét hangsúlyozta felszólalásában. Ban Ki Mun egyúttal arra figyelmeztette a NATO parancsoksága alatt álló nemzetközi rendfenntartó erőket (ISAF), hogy ne sodorják veszélybe ártatlan polgári lakosok életét.

"Elfogadhatatlan, hogy a tálibok ártatlan civileket ölnek meg - jelentette ki a főtitkár. - Ez vonatkozik azonban az ISAF katonáira is. Arra van szükség, hogy az afgán nép valódi partnernek tekintse az ISAF-ot."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.