Reaktort épít

Észak-Korea atomra megy

Észak-Koreában "gyors ütemben" halad egy könnyűvizes kísérleti reaktor építése és alacsony fokon dúsított urán előállítása - közölte szerdán a phenjani külügyminisztérium.

2011.11.30 10:22MTI

A KCNA hivatalos hírügynökség által idézett külügyi közlemény leszögezi, hogy Phenjannak szuverén joga az atomenergia békés célú felhasználása, és ezzel kapcsolatban nem lehet szó "sem engedményről, sem kompromisszumról".

Az ilyen atomreaktorral megszüntethető az energiahiány az országban - olvasható a közleményben, amely szerint Észak-Korea azután döntött egy reaktor önálló megépítéséről, hogy az ígéretek ellenére az Egyesült Államok nem segített neki ebben.

A külügyi közlemény hozzáteszi, hogy Phenjan kész feltételek nélkül felújítani a hatoldalú tárgyalásokat a Koreai-félsziget atommentesítéséről. Észak-Korea tavaly kezdett bele a könnyűvizes reaktor építésébe a jongbjoni atomkomplexum területén, és a közelmúltban az állami médiában olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint "kézzelfogható közelségbe" került a reaktor beindítása.

Az ilyen reaktorok elsősorban polgári rendeltetésűek, de felhasználhatók urándúsításra, amely része lehet az atomfegyver gyártása folyamatának. Mindazonáltal az alacsony fokon dúsított urán nem használható fel atomfegyver gyártására.

Az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy könnyűvizes reaktor építése is sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea elleni határozatait.

Phenjan szerdai bejelentése alááshatja a hatoldalú tárgyalások folytatására tett nemzetközi erőfeszítéseket, Washington, Szöul és Tokió ugyanis azt követelik Phenjantól, hogy azonnal függessze fel az urándúsítást, amennyiben folytatni kívánja hatoldalú tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.