Szíria, szamkciók - szipogás?

Stratégiai csapások: Irán egyelőre kivár

Bassár el-Aszad szíriai elnök bukása stratégiai csapást jelentene a síita muzulmán vezetésű Iránra, amely az Izraellel való szembenállást politikája egyik meghatározó elvének tekinti.

2011.11.30 07:10MTI

Ugyanakkor megfigyelők szerint Teherán a szíriai szövetségesét fenyegető felkeléssel kapcsolatban egyelőre a fejleményektől függő, várakozó álláspontra helyezkedik Irán különböző regionális kártyákat használ a szíriai válságban.

Az általa támogatott militáns Hezbollah és Hamász szervezetek mozgósításával Teherán persze veszélyeztetheti a térségben az izraeli és az amerikai érdeket - ez is gátolhatja a külföldi beavatkozást és ezzel azt, hogy a tiltakozók megdöntsék Aszad rendszerét. Csakhogy az elemzők szerint ma már az iráni-szíriai tengely jövője lehet a tét: ha Teherán mindenáron tovább ragaszkodik Aszadhoz, akinek családja 41 éve áll Szíria élén, Irán elvesztheti legfontosabb közel-keleti szövetségesét.

Egy névtelenül nyilatkozó iráni kormánytisztviselő elismerte, hogy Szíriában "a helyzet nagyon zavaros és nagyon kényes".

Mint mondta, Aszad ugyan "segített abban, hogy Irán vezető szerepet játszhasson a cionista rezsim (Izrael) elleni küzdelemben, de ma Irán nagyon meggondolatlan lenne, ha állást foglalna" (a szembenálló két szíriai fél egyike mellett). Iránnak sürgősen arab szövetségeseket kellene találnia Szíria pótlására, ha Szíriára nem számíthatna, ezért végső soron mégis jobb lenne győzelemre segíteni Aszadot - akinek kisebbségi alavita szektája a síita iszlám egyik elágazása - a többségi szunnita muzulmánok felkelésével szemben .

"Egy meggyengült Aszad már nem lehet Irán hatékony szövetségese a régióban… de egy gyenge szövetséges is jobb lenne annál, mintha egy szunnita kerülne hatalomra Szíriában" - vélekedik Hamid Farahvasi iráni elemző. Az iráni vezetők másfelől rossz lóra sem akarnak tenni, más szóval tartanak attól, hogy ha túl erőteljesen kiállnak Aszad mellett, ez az elnök bukása esetén veszélyeztetheti esélyüket arra, hogy gyümölcsöző kapcsolatot építsenek ki a jövőbeli szíriai kormányzattal. Teheránban hírek keringenek arról: iráni hivatalosságok találkoztak a szíriai ellenzék tagjaival, hogy kipuhatolják egy jövőbeli összefogás lehetőségeit.

"Nem akarunk szövetségesünk árulójának tűnni, de … minden más országhoz hasonlóan Irán számára is saját érdekeinek megvédése a legfőbb szempont" - mondta egy iráni hivatalos személy a Reutersnak.

A szíriai válság csak a legújabb az Irán klerikális elitjére nehezedő, nyomást fokozó tényezők sorában. Teheránnak számolnia kell az Irán vitatott nukleáris programja miatt elrendelt új szankciókkal, a magas inflációval, a munkanélküliek sokaságával és azzal is, hogy a befektetők egyre inkább elmaradnak. Ilyen körülmények között az Aszad elleni mozgalmat Teherán újabb "amerikai-cionista összeesküvésként" festette le, az azonban nem világos, van-e készenléti terve Aszad bukásának esetére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.