Tízezrek maradtak áram nélkül

Gyilkolt az ítéletidő Észak-Európában

Ketten meghaltak, ketten eltűntek, tízezrek maradtak elektromos áram nélkül hétfőre virradóra Észak-Európában, a térségben tomboló heves szélvihar miatt.

2011.11.28 13:33MTI

Norvégia déli részén a mentőalakulatok hétfőn újraindították a kutatást egy tévéstáb két tagja után, akiket egy tengerparti hullám sodort el. A stáb egy harmadik tagja megmenekült, ő értesítette a hatóságokat. A régióban 20 méteres hullámok is voltak, ezért rendkívül csekély az esély arra, hogy élve találjanak rá a forgatócsoport két eltűnt tagjára.

Bergen városban egy autóra dőlt fa miatt halt meg egy ember, míg egy hetvenéves férfi kishajójának elsüllyedésekor szerzett halálos sérüléseket. Norvégiában számos kompjáratot töröltek.

Dánia északi részén és Svédországban is jelentős károkat okozott a szélvihar.

Lengyelországban öten megsérültek a járművekre zuhanó faágaktól. Mintegy kétszázezer ember maradt áram nélkül Pomeránia vajdaságban, az északkeleti Podlasie vajdaságban százezren, Nyugat-Pomerániában 35 ezren. Több tucatnyi épület megrongálódott. A rendőrség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a legsúlyosabb a helyzet Pomorskie vajdaságban van.

A rendkívüli időjárás miatt nem indultak kompok Svédország felé a tengermelléki városokból. Egyes vasútvonalakon nagy késések tapasztalhatók a sínekre dőlt fák és leszakadt távvezetékek miatt. Észtországban 6,5 ezer épületben nincs villany, az országban 440 elektromos alállomás vált működésképtelenné.

A térségben helyenként óránként száz kilométeres sebességű széllökéseket mértek. A Balti-tengeren a hullámok magassága elérte a négy métert, emiatt sok kompjáratot töröltek.

Hétfőn egyetlen hajó sem indult Tallinnból a finn fővárosba, Helsinkibe. Litvániában az ország tengermelléki és középső részében mintegy 60 ezren maradtak villany nélkül. Klaipeda járásban 15 ezer, míg Kaunas körzetében 19 ezer emberhez nem jut el az elektromos áram. Zárva van Klaipeda kikötője is, ahol a szél sebessége mintegy 120 kilométer óránként.

Lettországban a leszakadt távvezetékek miatt húszezer embernél nincs áram.

A Balti-tengerbe ömlő Daugava-folyó vize 116 centiméterrel megemelkedett és egyes szakaszokon kiáradt. A fővárosban, Rigában az árvízveszély miatt néhány rakparti szakaszon homokzsákokból emeltek gátakat.

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területen 233 elektromos alállomás nem működik, 32 település mintegy 20 ezer lakosa maradt áram nélkül. A távvezetékek leginkább a tengermelléki részén sérültek meg a legnagyobb mértékben, de a szél nem kímélte a nyemani körzetben lévőket sem. Kalinyingrádban a hatóságok fokozott készültséget rendeltek el hétfőn, aznap az iskolákban elmaradt az oktatás.

A kalinyingrádi Hrabrovo repülőteréről késéssel indultak járatok, ugyanakkor a még mindig erős vihar miatt a légikikötő nem fogadja az érkező gépeket. Az előrejelzések szerint a nap közepére csitulhat a szél ereje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.