Magyarellenesnek minősítették az intézkedést

Törölt állampolgárság - Az amerikai jogvédők kiállnak Boldoghy Olivérék mellett

A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szlovák kormány a magyar állampolgárság megszerzése miatt megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivért és sorstársait.

2011.11.24 07:29MTI

A HHRF a szlovák kormányzati intézkedést magyarellenesnek minősítette, és rámutatott, hogy annak célja a felvidéki magyar közösség megfélemlítése. A közlemény emlékeztetett rá, hogy a szlovák belügyminisztérium a múlt héten megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi színművészt és civil aktivistát amiatt, hogy az nyíltan felvállalta nemrég szerzett magyar állampolgárságát. Az alapítvány úgy értesült, hogy az eset nem egyedülálló, és hogy az utóbbi időben többen is hasonló tartalmú levelet kaptak.
   
"Ezzel az intézkedéssel a szlovák állam nemcsak saját alaptörvényét, de nemzetközi kötelezettségvállalásait is megszegte" - szögezte le a dokumentum, amely idézte a szlovák alaptörvény 5. cikkének 2. paragrafusát, amelynek értelmében az akarata ellenére senki sem fosztható meg állampolgárságától. A törvényt ugyan vizsgálja a szlovák alkotmánybíróság, de ez nem akadályozza meg a szlovák hivatalosságok abban, hogy mégis alkalmazzák diszkriminatív alkalmazását. 
   
A dokumentum felhívta a figyelmet, hogy az  érintettek egzisztenciája, megélhetése teljesen ellehetetlenül, hiszen 90 nap alatt elveszítik igazolványaikat, jogosítványukat, és – bár fizették a járulékokat – ingyenes egészségügyi ellátásukat. A jogfosztottaknak egyetlen lehetőségük maradt: abszurd módon ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodni saját hazájukban
   
Az amerikai magyar jogvédő alapítvány rámutatott: nem ez az első eset, hogy Szlovákia radikálisan a területén élő kisebbségek ellen fordul, felidézve a 2007-ben megerősített Benes-dekrétumok szellemét, amelyek alapján a második világháborút követően kollektíven fosztották meg a magyar és német nemzetiségű lakosokat szlovák állampolgárságuktól.
   
A HHRF szerint a szlovák kormánynak be kell látnia, hogy a nemzetközi közvéleményt nem lehet hosszasan megtéveszteni, s előbb-utóbb óhatatlanul eljön az a pillanat, amikor a józan többség azt mondja, hogy elég volt.
   
"Jól tudta ezt a hazájában, a Felvidéken lefasisztázott, New Yorkban azonban az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga, az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet - a szerk. megjegyzése) Bátorságért-díjával ez év november 3-án posztumusz kitüntetett Esterházy János, amikor egyedüliként nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt, ellenszegülve Hitler akaratának a csehszlovák Parlamentben" - hangsúlyozta Magyar Emberi Jogok Alapítvány.

A HHRF megfogadta, hogy továbbra is tájékoztatja a nyugati döntéshozókat a felvidéki magyarságot érő jogtiprásokról, és minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy a nemzetközi közvélemény elítélje a Szlovákiában ismét tendenciának bizonyuló magyarellenességet. Idézte George Pataki, New York állam volt kormányzójának 2009-ben, Révkomáromban tett kijelentését, amely szerint „nincsenek egyedül a szlovákiai magyarok, ha üldözik őket. A Nyugat odafigyel rájuk. Nagyon fontos helytállni és kitartani, nem feladni a jogaikat.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.