Felsőbbrendűségi érzés

Az amerikaiak fele lenézi a többieket

Kettőből egy amerikai úgy gondolja, hogy kultúrája felsőbbrendű, miközben a franciáknál csak négyből egy vélekedik ugyanígy.

2011.11.18 10:04MTI

A Pew kutatóintézet által elvégzett felmérés szerint az amerikaiak 49 százaléka gondolja úgy, hogy bár "nem tökéletesek", "kultúrájuk felsőbbrendű a többiekéhez képest". 2002-ben még 10-ből hat, míg 2007-ben az amerikaiak 55 százaléka vélekedett így. A kitétellel a legfrissebb kutatás szerint 46 százalék nem értett egyet. A "felsőbbrendűek" főként az 50 évnél idősebbek és a diploma nélküliek közül kerülnek ki.

Mindeközben a németek 47, a spanyolok 44, a britek 32, míg a franciák 27 százaléka tartja felsőbbrendűnek saját kultúráját.

A Pew öt országban elvégzett felmérésének célja annak kimutatása volt, hogy az amerikai értékek gyakran eltérnek az európaiaktól.

Ezt igazolta az is, hogy míg az amerikaiak 58 százaléka elutasítja az állam beavatkozását magánéletükbe, a briteknek csak 38, a németeknek és a franciáknak 36, a spanyoloknak pedig 30 százaléka ért ezzel egyet.

Emellett négyből három amerikai tartja "esetenként szükségesnek a katonai erő használatát a rend fenntartására a világban", míg a britek 70, a franciák és spanyolok 62, a németek 50 százaléka gondolkodik ugyanígy.

Az amerikaiak abban is különböznek az európaiaktól, hogy kiemelt szerepe van náluk a vallásnak. Minden második amerikai "nagyon fontosnak" tartja magánéletében a hitet, míg a spanyoloknak csak 22, a briteknek 21, a németeknek 17, a franciáknak pedig 13 százaléka vélekedik így.

Végül az amerikaiak harmada, a britek 15, a franciák 14, a németek 12, a spanyoloknak pedig 8 százaléka elítéli a homoszexualitást.

A kutatás országonként ezer, 18 év feletti ember megkérdezésével készült 2011 tavaszán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.