Minden bevándorló veszélyben

Politikusokat is öltek volna a német neonácik

Feltételezések szerint politikusok, illetve bevándorlói háttérrel rendelkező, közéleti személyiségek ellen is támadást tervezett az elmúlt hét végén felszámolt, legkevesebb 10 gyilkosság elkövetésével vádolt német neonáci csoport.

2011.11.17 10:34ma.hu

A szövetségi bűnügyi hivatal csütörtök reggeli közlése szerint erre utalhat, hogy a merénylők kiégett zwickaui lakóházában egy 88 nevet tartalmazó listára bukkantak. A listán a többi között néhány olyan parlamenti képviselő neve szerepelt, akik a szélsőjobboldal elleni harc legkövetkezetesebb képviselői voltak. A 88 feltüntetett személy között volt több németországi török, illetve más iszlám szervezet néhány vezetője is.
   
A szövetségi főügyész egy csütörtöki interjúban ugyanakkor azt hangoztatta: a lista nem jelent egyértelmű bizonyítékot a tervezett támadásokra. Erre viszont az egyik érintett Bundestag-képviselő úgy reagált: "Biztos, hogy nem karácsonyi üdvözletet akartak küldeni nekünk". A bűnügyi hivatal mindenesetre rendkívül komolyan vette az ügyet, minderről azonnal tájékoztatta a parlamentet, és külön vizsgálatot kezdett.
   
A 2000 és 2007 között Németországban élő külföldiek ellen elkövetett, de csak a közelmúltban feltárt brutális neonáci gyilkosságsorozat nyomán növekszik a félelem a helyi muzulmán, illetve török szervezetek körében. A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa nagyobb védelmet követelt az államtól a szélsőjobboldallal szemben. Aiman Mayzek, a testület elnöke egy csütörtöki interjúban arról számolt be, hogy a különböző muzulmán intézmények, valamint szervezeteik fokozottabb védelmét kérték a német biztonsági hatóságoktól. Mayzek közölte, hogy a belügyminisztérium ígéretet tett erre.
   
Hasonló követeléssel állt elő Kenan Kolat, a több mint 3 milliós németországi török közösség vezetője is. A neonácik által meggyilkoltak között 8 török kisvállalkozó volt. Kolat felvetette azt is, hogy a rasszizmus minden formája ellen az eddiginél szigorúbb törvényekre lenne szükség. A németországi török közösség a szélsőjobboldal ellen keményebb és határozottabb fellépést követel - hangoztatta a ZDF televíziónak nyilatkozva Kenan Kolat. Több újság ugyanakkor arról számolt be, hogy Törökországban egyre nagyobb aggodalommal szemlélik a Németországban történteket.
   
Christian Wulff államfő bizalmas találkozóra hívta meg a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező neonáci csoport által meggyilkolt személyek hozzátartozóit. Az államfő meghívót küldött a kormány képviselőinek, valamint a parlamenti frakciók vezetőinek is. Több ellenzéki parlamenti képviselő azt sürgette, hogy rendezzenek hivatalos állami temetést az évekkel ezelőtt meggyilkoltaknak.

Több szakértő annak a nézetnek adott hangot, hogy a történtek rendkívüli módon árthatnak Németország nemzetközi tekintélyének, és hátrányosan befolyásolhatják gazdasági vonzerejét is. Az ország mostanáig a bevándorlók, illetve külföldi munkavállalók egyik legkedveltebb célállomásának számított, a feltárt neonáci bűncselekmény-sorozat azonban a jövőben elriaszthatja a potenciális bevándorlókat - vélekedtek a szakértők, akik szerint ennek ellensúlyozása érdekében arra van szükség, hogy a politika, illetve a biztonsági hatóságok kerüljék azt a látszatot, hogy "a jobb szemükre vakok". Elismeréssel szóltak ugyanakkor arról, hogy Angela Merkel kancellár félreérthetetlen harcot hirdetett a szélsőjobboldal ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.