Már több mint 22 ezren szöktek Dél-Koreába

Tutajon menekült egy észak-koreai férfi a sztálinizmus elől

Egy szöuli kormánytisztviselő közölte: tutajon szökött át egy észak-koreai férfi Dél-Koreába a két ország tengeri határán keresztül a múlt hónap végén, s ugyanazon a napon további 21 észak-koreai érkezett csónakon Dél-Koreába.

2011.11.08 07:10MTI

A tutajos férfit Jonpjong-sziget közelében, dél-koreai területi vizeken vette fel a parti őrség, október 30-án. A sziget 11 kilométerre fekszik az északi partoktól, látó- és lőtávolságon belül: az észak-koreai tüzérség tavaly novemberben tüzérségi támadást intézett a sziget ellen, amelyben négyen meghaltak.
   
A csónakon érkező másik 21 embert szintén október 30-án fogta el a dél-koreai parti őrség, s valamennyien menedékjogért folyamodtak.
   
A krónikus élelmiszerhiány és a kemény politikai elnyomás miatt az 1950-53-as koreai háború óta több mint 22 ezer észak-koreai menekült el sztálinista vezetésű hazájából Dél-Koreába. Többségük kerülő úton, Kínán keresztül jutott el úti céljába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.