Katolikus papok szexuálisan zaklatták őket

XVI. Benedek a szexuális zaklatások áldozataival találkozott

Olyan felnőttekkel találkozott és imádkozott együtt XVI. Benedek pápa csütörtökön Washingtonban, akiket gyerekkorukban katolikus papok szexuálisan zaklattak.

2008.04.18 07:32MTI

A találkozóra - a pápa első ízben beszélt ilyen emberekkel - a vatikáni nagykövetség, az apostoli nunciatúra kápolnájában került sor. Az első tengerentúli látogatáson tartózkodó római katolikus egyházfő külön-külön találkozott velük, meghallgatta történeteiket, majd vigasztaló, bátorító szavakat mondott nekik. A 25 perces esemény megindító volt, a pápa több vendége könnyekben tört ki - mondta Federico Lombardi lelkész, a Vatikán szóvivője. "Őszentsége imát mondott céljaikért, családjaikért és a szexuális visszaélések minden áldozatáért" - tartalmazza a Vatikán által kibocsátott nyilatkozat. 

Az egykori hat áldozatot Sean O'Malley bíboros, Boston érseke vezette a pápához. A pedofil papok botránya 2002-ben Bostonban tört ki, amelyet mostani hatnapos útja során az egyházfő nem érint. A bostoni érsekségben több, gyerekeket molesztáló papot nem zártak ki a közösségből, és nem is jelentették az eseteket a hatóságoknak, hanem átirányították őket más plébániákra. O'Malley - aki a botrányok miatt 2002 decemberében lemondott Bernard Law bíborost váltotta az érsekség élén - átadott a pápának egy listát ezer áldozat nevével, hogy imádkozhasson értük.
 
Két felnőtt, Bernie McDaid és Olan Horne a találkozó előtt kétségeit fejezte ki az NPR közrádiónak. "Nem fogok meghajolni előtte, nem csókolom meg a gyűrűjét" - mondta Horne, hozzátéve, "ha egy halom közhelyet hallok, én leszek az első, aki kijelenti, hogy ennek az embernek nincs erkölcsi tekintélye a katolikus egyház vezetéséhez". Azt nem tudni, hogy milyen érzéssel távoztak a nunciatúráról.

Joelle Casteix, a papok által zaklatottak hálózata, a SNAP képviselője azt mondta: "ez egy régóta esedékes, kis lépés előre egy nagyon hosszú úton". A hálózat vezetője, Barbara Dorris korábban úgy nyilatkozott: annak ellenére, hogy a pápa már többször is említette a visszaélések ügyét, "cselekvést még nem láttunk". 

A pápa csütörtök délelőtt, a washingtoni nemzeti stadionban egyebek mellett arról beszélt több tízezer ember előtt tartott miséje során, hogy "fontos pásztori figyelemben részesíteni azokat, akik szenvedtek". A katolikus egyház hivatalos álláspontja szerint a papok egy rendkívül kis aránya élt vissza hivatásával, kevesebb mint egy százalékuk követett el visszaéléseket. A pápa miséjében a sebek begyógyítására és papjaik szeretetére kérte a hívőket. 

XVI. Benedek ugyancsak csütörtökön a több mint 200 amerikai katolikus egyetem vezetőivel találkozott. Arra figyelmeztette őket, hogy azok a katolikus egyetemek és iskolák, amelyek az oktatás szabadságára hivatkozva figyelmen kívül hagyják az egyház tanításait, hűtlenné válnak saját magukhoz és azt kockáztatják, hogy erkölcsi zűrzavart okoznak diákjaik körében. 

Az Amerikai Katolikus Egyetem találkozóján azt hangsúlyozta, hogy a hitnek, a katolikus doktrínának ellentmondó tanok nem igazolhatók, a katolikus oktatóknak az a kötelességük és küldetésük, hogy igazságra vezessék a fiatalokat. Az egyházfő később a II. János Pálról elnevezett kulturális központban buddhista, muszlim, hindu, zsidó és egyéb vallási vezetőkkel beszélt. 

XVI. Benedek pénteken amerikai útjának második állomására, New Yorkba utazik, ahol felszólal az ENSZ Közgyűlésében, ellátogat a Park East zsinagógába, a hét végén imát mond a 9/11-es terrortámadások helyszínén, a Ground Zerónál és misét pontifikál a Yankee stadionban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.