Nem kerül kalapács alá

Nem árverezik el "doktor Halál" öngyilkosgépét

Mégsem eladó az öngyilkosságban segédkező gépezet és 17 festmény az eutanázia elszánt harcosaként ismert Doktor Halál, azaz Jack Kevorkian képeiből. A szerkezet nem érte el a minimális vételárat, a festmények pedig egyelőre nem eladhatóak, mivel egy bostoni múzeum jogvitája miatt zárolták.

2011.10.30 18:08MTI

Emiatt a közelmúltban elhunyt Kevorkian képeinek reprodukcióját állították ki. Az árverésre bocsátott gyűjteményben szerepel egy festmény, melyet a doktor saját vérével festett, valamint további mintegy 100 személyes tárgy. A 17 vitatott kép értékét a tulajdonos New York-i Műszaki Egyetem nagyjából 2,5-3,5 millió dollárra becsüli.

A "szuicidgépet" 100-200 ezer dollár közötti árra becsülték, ám nem érte el a minimumot, a legmagasabb licit 65 ezer dollárra rúgott.

"Az emberek nem licitálnak nagyméretű dolgokra" - vonta le a következtetést Roger Neal, a Kevorkian-hagyaték intézője.

A Thanatron nevű, öngyilkosságban segédkező szerkezet használójának vénájába mérgeket fecskendez, amelyek először elaltatják az alanyt, majd szívmegállást okoznak.

Kevorkian a háztartásban fellelhető eszközökből, játékszerek alkatrészeiből, mágnesekből és saját gyártású elektronikából készítette.

Kevorkian országos méretű eutanáziavitát indított a géppel, amely mintegy 130, beteg ember életének segített véget vetni. 1999-ben egy gyógyíthatatlan Lou-Gehrig-szindrómában szenvedő férfit segített halálba, ezért szándékos emberölés bűntette miatt börtönbüntetést kapott. A börtönből nyolc év után szabadult, miután megesküdött, hogy soha többé nem segédkezik senki öngyilkosságában.

Az árverés bevételei az eutanáziát hirdető Kevorkian unokahúga, egyetlen örököse, valamint a Kicking Cancer for Kids nevű alapítvány kapja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.