Bíróság elé kerülhet?

Letartóztathatják George Busht, ha kanadai földre lép

Az 1987-ben ratifikált Kínzás elleni Egyezmény alapján a hó végén Kanadába látogató George W. Bush bíróság elé állítható - függetlenül attól, ki is volt ő néhány éve.

2011.10.14 12:10Konrád - ma.hu

Az emberi jogi szervezetek legalábbis szeretnék az ex-elnököt rács mögött látni, amiért regnálása alatt a terror elleni harc égisze alatt engedélyezték a vélt terroristák megkínzását. George W. Bush a hó végén tervezi meglátogatni a Brit Kolumbia tartományban található Surrey városát, és az emberi jogi szervezetek felszólították a kanadai kormányt, hogy állítsa bíróság elé, amiért elnökként engedélyezte a kínzás alkalmazását. A szervezetek szeretnék precedens értékűen bizonyítani, hogy még a leghatalmasabb politikai vezetők sem állnak a jog felett.

A Human Rights Watch szerint “nyomasztó mennyiségű bizonyíték” van arról, hogy Bush és kormányzatának más vezető hivatalnokai aláírtak és életbe is léptettek egy olyan kínzáson alapuló rendszert, ami fogvatartottak százainak - köztük két kanadai állampolgárénak - életére volt hatással. Mivel szerintük az Obama kormányzat nem tudja, vagy nem akarja kivizsgálni az állításokat, Kanada a Kínzás elleni Egyezmény szellemében köteles eljárni azon személyek ellen, akik ilyen cselekedetek kivitelezésében érintettek.

“Az, hogy USA kormánya még azt is megtagadja, hogy kivizsgálják Bush szerepét a kínzás engedélyezésben, még fontosabbá teszi Kanada számára, hogy a kötelezettségét komolyan vegye” - mondta Kenneth Roth, a HRW ügyvezető igazgatója. “Kanada elkötelezettsége az emberi jogok tiszteletben tartására nem szünetelhet, amíg egy korábbi amerikai elnök tartózkodik az országban” - áll a szervezet hivatalos honlapján.

Egy másik nagyhírű szervezet, az Amnesty International még szeptember 21-én küldött memorandumot vezető kanadai politikusoknak - külön kiemelve, milyen alapon lehetne Busht legálisan bíróság elé állítani. A memorandum szerint 2002 és 2009 között a CIA a titkos börtöneiben senyvedő fogvatartottak hatékonyabb kihallgatása érdekében vezetett be kegyetlen, embertelen és megalázó technikákat. A programot az akkori elnök, George Bush engedélyezte.

Bush szerint nem mindenkire vonatkozik a Genfi Egyezmény

Tavaly novemberben a London Times által készített interjú során megkérdezték Busht, engedélyezte-e a waterboarding technika alkalmazását, ami olyan érzetet kelt az áldozatban, mintha fuldokolna. Bush azt felelte: “naná. Három ember is átesett waterboardingon és hiszem, hogy ez életeket mentett.”

A 2004-es, alaposan megszerkesztett CIA jelentés szerint a háromból két személy, Abu Zubaydah és Khalid Sheikh Mohammed valószínűleg mintegy 266 alkalommal esett át a “kezelésen” 2002-2003 között.

A korábbi CIA igazgató, Michael Hayden elismerte, hogy más hasonlóan „kellemes” eljárásokat is alkalmaztak: hosszú távú elzárás egy sötét dobozban, alvásmegvonás, extrém hőmérsékletnek való kitétel, falhoz vágás, és olyan testhelyzetekbe való kényszerítés, ami fájdalomhoz és izomelégtelenséghez vezetnek.
 
Vádolják a korábbi elnököt azzal is, hogy engedélyezte a kínzást és a titkos fogságban tartást a CIA hatáskörén kívül is, mint például Guantanamo Bayen, valamint Irakban és Afganisztánban. A jelentés szerint Bush – felháborító módon megsértve a nemzetközi jogot - úgy döntött, a tálibokra és az al-Kaida tagjaira nem vonatkozik a Genfi Egyezmény. Az AI után két kanadai emberi jogi szervezet is elküldött az igazságügyi miniszternek egy vádirat-tervezetet, amiben pontosan leírják, mivel vádolható és állítható bíróság elé Bush.

Kanada megteheti, hogy lecsukja

A Human Rights Watch szerint a Kanada által 1987-ben ratifikált Kínzás elleni Egyezmény kimondja, bármely személy, aki kínzásban bűnrészes, bíróság elé állítható, függetlenül az áldozat állampolgárságára, ha a gyanúsított kanadai területen tartózkodik. Emellett Kanadának jogában áll eljárni bármely, kínzással vádolt személy ellen - akár Kanada területén kívül is, ha az áldozat kanadai állampolgár.

Ez történt 2002-ben, mikor a Montrealba utazó szíriai születésű kanadai állampolgárt, Maher Arart letartóztatták New Yorkban. Arart - akit Jordánián keresztül visszatoloncoltak Szíriába - állítása szerint többször megverték, egy 5 cm vastag kábellel korbácsolták, napi 18 órán keresztül vallatták, és egy kicsi sötét cellában tartották több mint 10 hónapon keresztül. Noha a kanadai kormány tisztázta Arart minden terrorgyanú alól, az USA kormánya nem volt hajlandó elismerni szerepét a férfi kiadatásában és megkínzásában.  

Nem ez az első külföldi utazás, amikor az elnöksége idején engedélyezett kínzás miatt adódik problémája az ex-elnöknek. Tavaly februárban Bush egy genfi jótékonysági rendezvényre volt hivatalos mikor elterjedt a pletyka, hogy két - a Bush éra alatt letartóztatott és megkínzott - személy is feljelentéssel kíván élni az ex-elnök ellen, ezért az le is mondta gyorsan az utat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.